Πως η μελέτη του Ansys προσομοιώνει την απόσταση στο τρέξιμο στην εποχή του Covid-19

 Runbeat Team   14:02 07-02-2021  

Πως η μελέτη του Ansys προσομοιώνει την απόσταση στο τρέξιμο στην εποχή του Covid-19


Η πανδημία είναι γεγονός πως μας έχει επηρεάσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ασφαλώς, δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο το αγαπημένο μας τρέξιμο, το οποίο όμως κάτω από ειδικές συνθήκες μπορεί να αποτελέσει τρόπος μετάδοσης του ιού. Έχοντας ως βάση πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για μερικούς μήνες -τουλάχιστον- ακόμα, δεν γίνεται να απέχουμε από την άθληση, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Όταν τρέχουμε με άλλα άτομα, καλό είναι να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις για να είμαστε ασφαλείς σε κάθε περίπτωση.

Το ότι δεν φοράμε μάσκα την ώρα της άσκησης είναι απολύτως λογικό, αφού για να τρέξουμε με μάσκα, θα πρέπει να έχουμε κάποια ειδικά διαμορφωμένη. Συνεπώς, οι περισσότεροι δρομείς προτιμούν να μην φορούν μάσκα όσο τρέχουν, κάτι το οποίο είναι νόμιμο, όμως καλό είναι να έχουμε κάποια πράγματα υπόψη μας.

Μία μελέτη του "Ansys", την οποία μπορούμε να θυμηθούμε μέσω του παρακάτω βίντεο, καθώς ήδη βαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας και τα μέτρα γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά, αναλύει την κίνηση των σταγονιδίων στο χώρο, όταν ο ένας από τους δύο δρομείς φτερνιστεί, βήξει ή απλά αναπνεύσει.

Η συγκεκριμένη μελέτη δε μας κάνει σοφότερους για τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις καλύτερες δυνατές αποστάσεις και θέσεις (ή σχηματισμούς αν προτιμάτε) για να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Η προσομοίωση δύο ανθρώπων, μάλιστα, έγινε χρησιμοποιώντας ψηφιακά μοντέλα δρομέων.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι πως είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να περπατούν ή να τρέχουν ο ένας δίπλα στον άλλον, διατηρώντας μία απόσταση 1,5 μέτρου και άνω. Δεν ενδείκνυται ο ένας δρομέας να είναι μπροστά από τον άλλον, λόγω της κίνησης των σταγονιδίων προς τα πίσω, άρα και προς το πρόσωπο του δρομέα που ακολουθεί. Το ιδανικό είναι όταν τρέχουμε ή περπατάμε να έχουμε μία απόσταση από 4 έως 5 μέτρα με τον άλλον, όμως αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο, αφενός μεν επειδή μπορεί να μην μας το επιτρέπει η διαδρομή που θα επιλέξουμε, αφετέρου δε, διότι αν κρατήσουμε μία απόσταση 5 μέτρων με το άτομο που έχουμε βγει για τρέξιμο, θα έχουμε μία αίσθηση αποστασιοποίησης με τον συναθλητή, προπονητή ή φίλο μας.

Η μελέτη αυτή, έγινε από μία ομάδα μηχανικών στην Ευρώπη και δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, κάτι το οποίο δεν σημαίνει ότι είναι ανακριβής, όμως από τη στιγμή που έγινε μέσω προσομοίωσης, μπορεί να έχει κάποια μικρή διαφορά με την πραγματικότητα και τη μετάδοση του ιού σε ρεαλιστικές συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το γεγονός ότι το βίντεο «Facing COVID-19  Challenges: Leave Additional Space When Exercising» χρησιμοποιεί computer simulation δε σημαίνει ότι τα αποτελέσματά του μακριά από την πραγματικότητα. Το ιδανικό που μπορούμε να κάνουμε ως δρομείς, είναι να συμβαδίζουμε με τις εντολές της εκάστοτε κυβέρνησης. Είτε μένουμε στην Ελλάδα, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι συμβουλές των επιστημόνων σχετικά με την κατάλληλη απόσταση κυμαίνονται από 1,5 έως 2 μέτρα και εναρμονίζονται με τα όσα έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.