Πως μπορώ να μειώσω τα γαστρικά συμπτώματα και να αυξήσω την απόδοση μου;

  _ FOODISM   13:20 07-04-2021  

Πως μπορώ να μειώσω τα γαστρικά συμπτώματα και να αυξήσω την απόδοση μου;


Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι με... προπόνηση του εντέρου! Ναι, καλά ακούσατε και το έντερο θέλει την… προπόνηση του.

Η γαστρεντερική οδός διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή υδατανθράκων και υγρών κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης και επομένως μπορεί να είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της απόδοσης.

Πολλές φορές οι αθλητές υποτιμούν τη σημασία του γαστρεντερικού σωλήνα. Η παροχή εξωγενών πηγών υγρών και υδατανθράκων μπορεί να είναι κρίσιμη για την απόδοση, ειδικά κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης.

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως φούσκωμα, κράμπες, διάρροια και έμετος είναι κοινά σε πολλά αθλήματα, ειδικά σε αθλήματα αντοχής, υποδηλώνοντας ότι η γαστρεντερική λειτουργία δεν είναι πάντα βέλτιστη σε αυτές τις συνθήκες. Χωρίς ένα καλά λειτουργικό γαστρεντερικό σύστημα, η παροχή θρεπτικών ουσιών θα μειωθεί και μπορεί να αναπτυχθεί μια σειρά από συμπτώματα…

 

Ευτυχώς το γαστρεντερικό σύστημα είναι πολύ προσαρμόσιμο και έχει προταθεί ότι η στοχευμένη «προπόνηση» του εντερικού σωλήνα, μπορεί να βελτιώσει την παροχή θρεπτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει μερικά ή όλα τα συμπτώματα.

Πολλοί αθλητές αντοχής νιώθουν έντονα το αίσθημα του φουσκώματος με την κατανάλωση ποτών που συσσωρεύονται στο στομάχι ειδικά σε συνθήκες με υψηλή θερμοκρασία και με την αφυδάτωση να το επιδεινώνει. Για μείωση των συμπτωμάτων, το στομάχι πρέπει να προσαρμοστεί στην κατάποση μεγάλων όγκων υγρών, στερεών ή συνδυασμών. Οι όγκοι θα πρέπει να αυξάνονται σταδιακά και χρειάζονται πολλές εβδομάδες για να είναι ανεχτοί.

Η άνεση του στομάχου βελτιώνετε σημαντικά με την πάροδο του χρόνου με την προπόνηση των υψηλών προσλήψεων. Ίσως το στομάχι να προσαρμόζεται επεκτείνοντας τα τοιχώματα του ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερο χώρο για υγρά. Αυτό πιθανότατα μειώνει τα συναισθήματα της δυσφορίας του στομάχου και μειώνει το ερέθισμα για ταχύτερο άδειασμα του. Η προπόνηση για λήψη μεγαλύτερων όγκων θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων στους αγώνες, ιδίως για αθλητές που αντιμετωπίζουν δυσφορία στο γαστρεντερικό περιβάλλον ακόμη και όταν καταναλώνουν σχετικά μικρές ποσότητες.

 

Έτσι, με την «προπόνηση στομάχου» το στομάχι μπορεί να επεκταθεί και να περιέχει περισσότερα τρόφιμα και να είναι καλύτερα ανεκτό.

-Προσπαθήστε να προπονήστε μετά από το γεύμα, στην αρχή μπορεί να υπάρχει δυσφορία αλλά σταδιακά θα το βελτιώνετε. Να μην είναι άδειο το στομάχι σας εφόσον μιλάμε για προπόνηση αντοχής και μεγάλης απόστασης.

-Να κάνετε προπόνηση με σχετικά μεγάλες ποσότητες υγρών για να «προπονηθεί» το στομάχι. Υπενθυμίζουμε ότι για να αποφευχθεί η αφυδάτωση η απώλεια των υγρών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 2% του σωματικού βάρους.

-Προπόνηση με σχετικά υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια τα προπόνησης.

-Προσομοίωση του προγράμματος διατροφής κατά την προπόνηση.

-Αύξηση του περιεχομένου υδατανθράκων στη διατροφή.

Με τα παραπάνω θα καταφέρετε να μειώσετε τα φουσκώματα και την πληρότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης, να αυξήσετε την γαστρική εκκένωση, να αυξήσετε την ικανότητα απορρόφησης υδατανθράκων αλλά και την διανομή υδατανθράκων.

Είναι σαφές ότι η διατροφική εκπαίδευση μπορεί να βελτιώσει την εκκένωση και την απορρόφηση του γαστρικού συστήματος και πιθανώς να μειώσει τις πιθανότητες και / ή τη σοβαρότητα των προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση αντοχής και παρέχοντας καλύτερη εμπειρία για τον αθλητή. Το έντερο είναι ένα σημαντικό όργανο για αθλητές αντοχής και πρέπει να εκπαιδεύεται για τις συνθήκες υπό τις οποίες απαιτείται να λειτουργεί.