Σύνδρομο διαμερίσματος της κνήμης

 Βασίλης Φραγκιαδάκης   10:32 19-08-2021  

Σύνδρομο διαμερίσματος της κνήμης


Tο έσω κνημιαίο σύνδρομο ορίζεται ως ο πόνος που εντοπίζεται κατά μήκος του έσω τμήματος της κνήμης, ειδικότερα στα περιφερικά 2/3 αυτού, αθλητές και δρομείς αναφέρουν ένα διάχυτο πόνο κατά μήκος του μέσου και του κάτω τμήματος της οπίσθιας και έσω επιφάνεια της κνήμης.

- Συνήθως ο πόνος αναπτύσσεται μετά από επαναλαμβανόμενα τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες.

- Συνδέεται με την απότομη αύξηση του προπονητικού όγκου.

- Την κακή δρομική τεχνική. (Υπέρ - δραστηριοποίηση συγκεκριμένων μυών)

 

Στα αρχικά στάδια της διαταραχής, ο πόνος εμφανίζεται κυρίως στην έναρξη της προπόνησης , στη συνέχεια σταματάει και μπορεί να επιστρέψει μετά το τέλος της προπόνησης.

Εάν δεν υπάρξει σωστή ή η αποκατάσταση είναι ελλιπής ο τραυματισμός μπορεί να εξελίχθηκε σε κάταγμα κόπωσης .Σε αυτήν την φάση ο πόνος μπορεί να αρχίζει γρηγορότερα στην προπόνηση και να είναιεντονότερος είναι παρών και με άλλες δραστηριότητες εκτός το τρέξιμο και να εξακολουθεί να υπάρχει και σε κατάσταση ηρεμίας, ακόμη και στον ύπνο.

Γι’ αυτό τον λόγο η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον δρομέα, σε συνδυασμό με την έγκυρη διάγνωση από τον ειδικό μυοσκελετικής θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποκατάσταση του προβλήματος και την συνέχιση του προπονητικού προγράμματος.

Οι Κυριότεροι στόχοι του θεραπευτικού προγράμματος.

- Βελτίωση της κινητικότητας και ελαστικότητας (θύλακα) της ποδοκνημικής άρθρωσης. (Με ειδικές τεχνικές αλλά και μέσω ασκήσεων)

- Την βελτίωση της δρομικής τεχνικής και του κινητικού πρότυπου (εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη ανάλυση από τον ειδικό για τα ατομικά «κινητικά πρότυπα»κάθε δρομέα και τη επίδραση έχουν στο μυοσκελετικό του σύστημα).

- Βελτιώστε την τοπική αντοχή των ιστών μέσω φόρτισης στους τοπικούς μύες (γαστροκνήμιο, πελματικό).

- Βελτιώστε την ικανότητα φόρτισης και ελέγχου της οπίσθιας κινητικής αλυσίδας φορτίου λαμβάνοντας υπόψη συγκεκραμένους μυς (οπίσθιου μηριαίους, γλουτιαίος και στροφείς του ισχίου) που βοηθούν στη διαχείριση του φορτίου.

- Περιλάβετε ασκήσεις με βάρος για τη βελτίωση της ικανότητας φόρτισης των οστών.

Βασίλης Φραγκιαδάκης Χειροπρακτικός – Φυσικοθεραπευτής Μ.Τ.