Συστάσεις για επιστροφή στην άσκηση μετά από νόσηση από κορωνοϊό

 Ιωάννης Μπίρης   11:12 24-02-2021  

Συστάσεις για επιστροφή στην άσκηση μετά από νόσηση από κορωνοϊό


Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε όλοι μας και μετά μια ενδεχόμενη εμπλοκή μας με τον κορωνοϊό θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην καθημερινότητά μας με ασφάλεια.

Ενδεχομένως κάποιοι ελαφρά νοσήσαντες αντιμετώπισαν καρδιακά, γαστρεντερικά προβλήματακαι κάποιοι δεν είχαν καθόλου σημαντικά συμπτώματα.Όμως όσο περνάει ο καιρός και ζούμε αυτή την πανδημία COVID-19, τόσο θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες αλλά και τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό μας. Υπάρχουν μόνιμα καρδιακά προβλήματα ή βλάβες των πνευμόνων που μας «αφήνει» ο κορωνοϊός; Πόσο αλλάζει τη ζωή μας η COVID-19;

Για όσους έχουν αναρρώσει από την COVID-19, η επιστροφή στην «κανονικότητα» στην καθημερινή ζωή είναι μια πρόκληση. Χρειάζεται μια συνεχής συζήτηση που θα πρέπει να έχετε με τον γιατρό σας αξιολογώντας τι είδους συνήθειες τρόπου ζωής και δεν είναι ασφαλείς για την υγεία σας αυτή τη στιγμή.

Φυσικά μία από τις βασικές ανησυχίες μετά από την ήπια ή μέτρια COVID-19είναι η άσκηση.

Επειδή πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού με άγνωστες μακροχρόνιες επιπτώσεις, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη στοιχεία δεδομένων για να μιλήσουμε για επαναφορά σε πλήρη και έντονη άσκηση. Όμως με τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία και οι πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία COVID-19 μας επιτρέπουν να πούμε το εξής: Η επάνοδος στην άσκηση να γίνει με αργό ρυθμόκαι σταδιακά.Πάντοτε πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι «το σώμα μιλάει», μας καθοδηγεί.

Οι εξελίξεις τρέχουν και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί. Όμως το θετικό και ελπιδοφόρο στοιχείο βέβαια είναι ότι προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού που με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται στην COVID-19.