Τα 5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δρομέων

 Runbeat Team   16:01 20-04-2022  

Τα 5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δρομέων


Είμαι ένας τυχερός προπονητής. Μέσω της διαδικτυακής προπόνησής μου, συνεργάζομαι με αρχάριους δρομείς που μόλις βγαίνουν από τον καναπέ, καθώς και με ανταγωνιστικούς δρομείς που στοχεύουν σε νίκες ηλικιακών ομάδων ή προσπαθούν να προκριθούν στη Βοστώνη. Και μέσα από τη δουλειά που έχω κάνει με επαγγελματίες δρομείς στο Flagstaff, μπόρεσα να βοηθήσω Ολυμπιονίκες και αθλητές σε επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλήματος.

 

Ανάμεσα σε αρχάριους δρομείς που μόλις αποφάσισαν να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, σε ερασιτέχνες που προπονούνται σε τακτική βάση και τους αθλητές ελίτ, τις περισσότερες φορές εστιάζουμε στις διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο υπάρχουν και κοινά σημεία, που συνδέουν αυτές τις τρεις κατηγορίες και αποδεικνύονται πολύ πιο χρήσιμα και αξιόλογα από εκείνα τα σημεία που φαινομενικά τις «διαχωρίζουν». Χαρακτηριστικά που ισχύουν για όλους. Για τους αρχάριους που μόλις μπαίνουν στο άθλημα. Για τους ανταγωνιστικούς αθλητές που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε εργασία, οικογένεια και άλλες δεσμεύσεις και για τους αθλητές ολυμπιακού επιπέδου που έχουν αφιερωθεί ψυχή και σώματι σε αυτή την υπέροχη «δουλειά».





Διακρίνονται 5 βασικά χαρακτηριστικά που διατρέχουν όλες τις κατηγορίες δρομέων και καθορίζουν εν πολλοίς την επιτυχία τους ανάλογα με τον στόχο που έχε θέσει ο καθένας για τον εαυτό του.

Μην μένεις στις «κακές» ημέρες

Κάθε δρομέας όσο περνάνε τα χρόνια θα έχει βιώσει αυτό το φαινόμενο. Εβδομάδα με εβδομάδα εξαιρετικών προπονήσεων ή αγώνων που διακόπτονται ξαφνικά από μια από τις χειρότερες προπονήσεις ή αγώνες εδώ και χρόνια, χωρίς λογικό λόγο. Η επιτυχία του δρομέα βρίσκεται στο πως θα διαχειριστεί αυτό το φαινόμενο με το οποίο κάποιες στιγμές της δρομικής του πορείας θα βρεθεί αντιμέτωπος. Οι πιο επιτυχημένοι αθλητές δεν μένουν στις «κακές» μέρες. Αντίθετα, είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν στην προπόνηση ή τον επερχόμενο αγώνα της επόμενης ημέρας. Οι επιτυχημένοι δρομείς γνωρίζουν ότι οι «κακές» μέρες δεν διαρκούν και δεν αποτελούν πραγματική ένδειξη της φυσικής τους κατάστασης. Οι «κακές» μέρες είναι απλώς ένα απογοητευτικό φαινόμενο που πρέπει να το ανεχτείς στην πορεία προς τους στόχους σου. Το τρέξιμο είναι δύσκολο αλλά διασκεδαστικό και αυτή η σύντομη «κακή» στιγμή πρέπει να μας λέει ότι θα ακολουθήσουν καλές μέρες. Ζήστε και τα δύο. Κανένα από τα δύο δεν διαρκεί για πάντα.

Τα 5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δρομέων runbeat.gr

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα δύο αθλητών .Ένα προσωπικό παράδειγμα. Ο ένας βρέθηκε ανάμεσα στους διεκδικητές εθνικού πρωταθλήματος. Ο άλλος δεν έτρεξε ποτέ σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Η διαφορά ήταν στην οπτική τους. Ο πρωταθλητής βρέθηκε απέναντι σε μερικές «κακές» προπονήσεις και αγώνες, αλλά τους άφησε να... γλιστρήσουν. Ο «χαμηλών» επιδόσεων αθλητής άντεξε επίσης μερικές «κακές» προπονήσεις και αγώνες, αλλά δεν μπορούσε να τις ξεπεράσει. Προπονούνταν με άλλους αθλητές που είχαν μεγάλες επιτυχίες. Πραγματοποιούσε προπονήσεις που ποτέ δεν ονειρευόταν ότι θα μπορούσε να κάνει. Ανάρρωνε γρήγορα και δεν προπονήθηκε υπερβολικά. Αλλά όταν συζητούσε, η στάση του ήταν: «Ναι, αλλά…» Θα μιλούσε για τις εκατό υπέροχες προπονήσεις που είχε κάνει, αλλά συνήθιζε να ακολουθεί τη φράση του με το εξής: «Ναι, αλλά αυτός ο ρυθμός τον περασμένο μήνα πήγε πραγματικά άσχημα. Δεν ξέρω αν είμαι σε εξαιρετική φόρμα». Σαφώς, αυτός ο αθλητής δεν θα πετύχει ποτέ αυτό που έκανε ο εθνικός πρωταθλητής και δεν έχει να κάνει με την προπόνηση. Έχει να κάνει με τη νοοτροπία.

Βρείτε την ισορροπία στην προπόνηση

Η επιτυχημένη προπόνηση έχει να κάνει με την εύρεση της ισορροπίας στον κύκλο προπονητικό στρες/ξεκούραση. Η προπόνηση (και μεγάλο μέρος της ζωής) είναι στρεσογόνες καταστάσεις. Εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας του σώματός σας. Καταπονεί τους μύες, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά σας. Με λίγα λόγια, η προπόνηση «γκρεμίζει» το σώμα σου. Με την ανάπαυση, ωστόσο, το σώμα σας «ξαναχτίζεται» πιο δυνατό από πριν. Το κόλπο είναι να βρείτε τον ρυθμό προπόνησης όπου ο κύκλος άγχους/ξεκούρασης είναι σε ισορροπία - όπου κάνετε θετική προπόνηση ακολουθούμενη από θετική προπόνηση, επιτυχημένη εβδομάδα ακολουθούμενη από επιτυχημένη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, πρέπει να ρυθμίσουμε την προπόνηση από την αρχή ώστε πάντα να καταλήγει με θετικό πρόσημο.

 

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο λόγω του απρόβλεπτου της καθημερινότητας της ζωής μας (εργασία, οικογένεια, κ.λπ.), αλλά αν βρείτε μια ρουτίνα προπόνησης όπου σχεδόν κάθε προπόνηση και κάθε αγώνας σας είναι θετικός, τότε είστε σε ισορροπία. Αν διαπιστώσετε ότι κάνετε συχνά «κακές»/απρόβλεπτες προπονήσεις ή αγώνες ή τραυματίζεστε συχνά, τότε το άγχος της προπόνησης (ή της ζωής) σας είναι πολύ μεγάλο. Φροντίστε αμέσως για ξεκούραση και ξαναρυθμίστε τον προπονητικό σας κύκλο ώστε να προσθέσετε λίγο περισσότερη ανάκαμψη στο πλάνο σας. Προχωρήστε τα πράγματα καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται, αλλά να σκέφτεστε συνεχώς την ισορροπία ώστε να έχετε επιτυχημένη προπόνηση. Οι επιτυχημένες προπονήσεις οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερο κίνητρο, το οποίο οδηγεί σε όλο και καλύτερους αγώνες. 

Εστιάστε στη συνέπεια

Μόλις βρείτε αυτό το «γλυκό» σημείο της ισορροπίας, μπορείτε να προπονείστε με συνέπεια κάθε εβδομάδα, μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο. Αυτό το «χτίσιμο» της επιτυχημένης εβδομάδας προπόνησης πάνω από την επιτυχημένη εβδομάδα προπόνησης θα σας οδηγήσει στο πλήρες δυναμικό σας. Τραυματισμοί και ασθένειες από υπερβολική προπόνηση περιορίζουν τη βελτίωσή σας, επομένως δομήστε την προπόνησή σας με γνώμονα το μακροπρόθεσμο και όχι το βραχυπρόθεσμο στόχο.

Τα 5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δρομέων runbeat.gr

 Δεν είναι λίγοι οι προπονητές που θεωρούν ότι ένας αθλητής για να αποδώσει σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει να προπονείται με συνέπεια για τουλάχιστον δυο χρόνια συνεχόμενα ,χωρίς διακοπές λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Αυτή η πραγματικότητα ισχύει για όλους μας αρχάριους και επαγγελματίες αθλητές. Ένας χρόνος σταθερού τρεξίματος είναι πιο ωφέλιμο από μερικές εκπληκτικές εβδομάδες προπόνησης.

Επιμονή και υπομονή

Οι επιτυχημένοι δρομείς είναι επίμονοι. Η επιτυχία είναι να συνεχίζεις. Όπως συμβαίνει σε έναν αγώνα για να φτάσεις στον τερματισμό, έτσι και στην αθλητική εξέλιξη. Βάλτε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο για αρκετό καιρό και αργά ή γρήγορα θα έρθει η γραμμή του τερματισμού. Θα ανακαλύψετε με την επιμονή ότι έχετε την ικανότητα να φτάσετε σε μεγαλύτερα ύψη από ό,τι ονειρευόσασταν ποτέ, απλώς... επιμένοντας. Λίγο πείσμα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό όταν βρίσκεστε στα μισά ενός μαραθωνίου.

 

Ενθαρρύνετε την επιμονή με μικρούς τρόπους κάθε μέρα. Ανάμεσα μας υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν γιατί απλώς επέμειναν στον στόχο τους.

«Χτίστε» την αυτοπεποίθησή σας

Το πιο σημαντικό κλειδί για την επιτυχία είναι η αυτοπεποίθηση. Γνωρίζετε ποιες προπονήσεις και ποιος είναι ο ρυθμός που σας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση. Επομένως είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε αυτούς τους τύπους προπόνησης κατά τη διάρκεια του έτους για να έχετε κίνητρο. Είναι επίσης καλή ιδέα να βάλετε τις προπονήσεις οικοδόμησης αυτοπεποίθησης κοντά στους βασικούς σας αγώνες. Οι τελευταίες έξι εβδομάδες πριν από έναν βασικό αγώνα όπως ο μαραθώνιος θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις αγαπημένες σας προπονήσεις για την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης.

Τα 5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δρομέων runbeat.gr

Μην ακολουθείτε απλώς ένα πρόγραμμα προπόνησης γιατί αυτό είναι η «αποδεκτή σοφία». Αντίθετα, βελτιστοποιήστε την προπόνησή σας και προσθέστε και παραλείψτε προπονήσεις που απλά δεν σας κάνουν και σαμποτάρουν την αυτοπεποίθηση σας.

Είτε είσαι ελίτ αθλητές, είτε αθλούμενος με στόχο την αυτοβελτίωση, ο δρόμος για την επιτυχία περνά μέσα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά. Ακολούθησέ τα...