Τι ακριβώς κάνει ένα Stair Master;

 Runbeat Team   13:49 31-01-2021  

Τι ακριβώς κάνει ένα Stair Master;


Το Stair Master είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον όργανο με το οποίο ουσιαστικά μπορούμε να ανεβαίνουμε σκάλες την ώρα της γυμναστικής μας. Οι ασκήσεις σε σκάλες είναι πολύ διαδεδομένες, με πολλούς αθλητές να τις βάζουν στα προγράμματά τους. Σε σκάλες μπορούν να γίνουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις, με το Stair Master να είναι ένα όργανο γυμναστικής που μας προσφέρει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.

Το ξεχωριστό αυτό όργανο γυμναστικής ανήκει όπως καταλαβαίνουμε στην κατηγορία της αερόβιας άσκησης, έχοντας όλα τα οφέλη της, ενώ ταυτόχρονα αθλούμαστε σαν να ανεβαίνουμε μία σκάλα, μένοντας στάσιμοι. Με ένα Stair Master γυμνάζουμε κυρίως τους μύες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματός μας, καθώς αυτό το όργανο έχει αρκετές ομοιότητες με έναν διάδρομο. Οι τετρακέφαλοι, οι γλουτοί και οι τένοντες των ποδιών μας γίνονται δυνατότεροι, ενώ κατά τη διάρκεια του «σκαρφαλώματός» μας, καίγονται και πάρα πολλές θερμίδες. Αυτό έχει βέβαια να κάνει με τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει στο όργανο, καθώς όσο πιο γρήγορα ανεβαίνουμε τις σκάλες του, τόσο πιο γρήγορα θα κάψουμε θερμίδες. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα Stair Master έρχονται με ενσωματωμένο μετρητή καύσης θερμίδων, συνεπώς κάνουν και τη ζωή του ατόμου που αθλείται ευκολότερη σε αυτό το κομμάτι.

Από εκεί και πέρα, με ένα Stair Master μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη στάση του σώματος, η οποία οδηγεί σε μικρότερο ρίσκο τραυματισμών και μείωση των πόνων της μέσης. Επίσης το συγκεκριμένο όργανο μειώνει την πιθανότητα διάφορων παθήσεων σχετικά με τα κόκκαλα, όπως για παράδειγμα η οστεοπόρωση. Αυτό γίνεται διότι ανεβαίνοντας σκάλες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να αυξήσει την οστική του μάζα, γεγονός το οποίο έχει μεγαλύτερη ισχύ σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Για τους ίδιους λόγους, το StairMaster είναι σε θέση να μειώσει τους πόνους που μπορεί να έχει κάποιος στα γόνατά του.

Άξιο αναφοράς είναι πως τα εν λόγω όργανα γυμναστικής έχουν διάφορες ρυθμίσεις για να ταιριάξουν με όλα τα γούστα και τις ανάγκες, με έμφαση την αερόβια άσκηση και την ενδυνάμωση των μυών μας. Εάν νιώθετε κουρασμένοι μετά από την άσκησή σας με ένα StairMaster, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς δείχνει πως έχουν δουλέψει οι μύες και το σώμα μας έχει γυμναστεί. Οι τιμές των Stair Master είναι λίγο… τσουχτερές, όμως όποιος μπορεί να αποκτήσει ένα, θα κάνει πολύ καλό στον εαυτό του και στο πρόγραμμα γυμναστικής του.