Κ. Γκελαούζος: Η αύξηση της θερμοκρασίας επιβάλλει αναπροσαρμογή του προπονητικού μας μοντέλου-Τι πρέπει να γνωρίζουμε

 Runbeat Team   17:12 07-05-2021  

Κ. Γκελαούζος: Η αύξηση της θερμοκρασίας επιβάλλει αναπροσαρμογή του προπονητικού μας μοντέλου-Τι πρέπει να γνωρίζουμε


Χρόνια πολλά σε όλους, Χριστός Ανέστη και μετά από καιρό ήρθε η ώρα να σας ξανά «ενοχλήσω» και να σας γράψω ένα δυο πραγματάκια.

Στα προηγούμενα άρθρα μου είχαμε μείνει στο ποσό σημαντικό είναι να βελτιώσουμε την αντοχή μας, και ότι αυτό θα μας δώσει περισσότερες επιλογές σε βάθος χρόνου και θα μας βοηθήσει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, σε αντίθεση με το ότι η ταχύτητα μας μετά από ένα σημείο δεν γίνεται να βελτιωθεί ή να βρεθεί στα μέγιστα επίπεδα που θα μπορούσε να ήταν πριν 3-4-5 χρόνια, όμως πάντα θα πρέπει να υπάρχει συντήρηση και υποστήριξη της ταχύτητας μας.

Πλέον ο καιρός έχει γίνει αρκετά ζεστός στην Ελλάδα και σίγουρα για τις περισσότερες περιοχές δεν είναι εύκολο να κάνουν μεγάλους όγκους χιλιομέτρων στην προπόνηση αλλά και στα κομμάτια της διαλλειματικής μας ξεχωριστά.

 

Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε έξυπνοι αλλά συγκεκριμένοι και ίσως και λίγο πιο παιχνιδιάρηδες. Δηλαδή να μπούμε σε μια πιο συγκεκριμένη προπόνηση όπου δεν θα χρειάζεται μεγάλους όγκους αλλά να είναι και τόσο έξυπνα φτιαγμένη ώστε να πάρουμε καθαρά αυτό που θέλουμε χωρίς να «παιδέψουμε» το σώμα μας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να σας πω τι εννοώ ακριβώς: Μια τυπική εβδομάδα του μήνα Ιανουαρίου πολύ πιθανόν να είχε σε σύνολο από 150 έως 180 χιλιόμετρα σε όγκο για έναν άντρα αθλητή αποστάσεων. Επίσης θα είχε δυο διαλλειματικές, μια με πιο μικρά κομμάτια και μια με λίγο μεγαλύτερα, θα είχε το τέμπο της Τετάρτης, θα είχε και Long run της Κυριακής, συν έξτρα βάρη, ενδυνάμωση και τέλος θα είχε αρκετές δεύτερες προπονήσεις ώστε να συμπληρώσουμε και να στηρίξουμε τον όγκο.

Πλέον αφού η θερμοκρασία ανέβηκε και όπως είναι εύκολα κατανοητό το σώμα ταλαιπωρείτε ήδη αρκετά για να βγάλει τις βασικές προπονήσεις ήρθε ο καιρός τα 150-180 χιλιόμετρα όγκου να γίνουν 120-140 χιλιόμετρα και να συγκεντρωθούμε καθαρά στις αξίες.

Πως θα γίνει αυτό; Καταρχήν βγάζουμε όλες αυτές τις διπλές προπονήσεις που τις βάζαμε για να στηρίξουμε την όγκο αφού πλέον δεν θέλουμε τόσα χιλιόμετρα. Αφού τις βγάλουμε, βάζουμε κάτω και βλέπουμε τι μπορούμε να δουλέψουμε με το μικρότερο ενεργειακό κόστος λόγου καιρού. Αυτό γίνεται άμεσα κατανοητό ότι δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε το σώμα με μεγάλα «κομμάτια» και πολλές ώρες τρεξίματος όλη την ώρα, διότι το σώμα χάνει πολύ μεγάλη ενέργεια με αποτέλεσμα να θέλουμε μεγαλύτερη αποκατάσταση ώστε να επανέλθουμε.

 

Όποτε σημαδεύουμε σε πιο γρήγορα, μικρότερης απόστασης, και μεγαλύτερης έντασης κομμάτια και ρυθμούς. Ώστε να πάρουμε αυτό που θέλουμε πιο άμεσα. Επίσης κρατάμε ένα συνεχόμενο όχι πολύ μεγάλο όπως αυτά του χειμώνα αλλά σε μικρότερη απόσταση και πιο έντονο σε ένταση. Δίνουμε έμφαση σε βάρη, ενδυνάμωση, ταχύτητα, έκρηξη. Και βάζουμε και μια πιο μεγάλη διαλλειματική με μέτριες αλλά αρκετά συγκεκριμένες εντάσεις πάνω στους ρυθμούς του αγώνα που θέλουμε να τρέξουμε ή στον χρόνο στόχο που θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός πλέον δεν είναι να χτίσουμε το «πίσω» αλλά να συντηρήσουμε το ήδη υπάρχων, να το στηρίξουμε με όλα τα περιφερειακά και να βελτιώσουμε κάποια κομμάτια που έχουν μείνει τόσο καιρό λιγότερο δουλεμένα. Να εστιάσουμε στον στόχο. Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε πλέον 15x 1000m για να καταφέρουμε να κερδίσουμε άνεση στον ρυθμό αλλά είναι προτιμότερο να κάνουμε 8x 1000m σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό όπου θα μας δώσει την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε σαν να κάναμε τα 15 κομμάτια. Θα μου πει κάποιος που θα το σκεφτεί γρήγορα γιατί δεν κάναμε τα ότι και τον χειμώνα και κοπανιόμασταν στα χιλιόμετρα;!

Όπως είπα όμως πλέον μιλάμε για συντήρηση και όχι τόσο για χτίσιμο. Η θερμοκρασία είναι υψηλή και το σώμα χάνει πολλά υγρά σε μεγάλες καταπονήσεις. Τα πολλά υγρά σημαίνουν μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών από το σώμα, άρα κακή λειτουργία, άρα πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς αλλά και στην κούραση.

Ένα ακόμα μειονέκτημα μας σε σχέση με «αυτούς τους αθλητές του εξωτερικού» που λένε πολλοί είναι το «κυνηγάνε» να γυμνάζονται σε πιο δροσερά μέρη όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ώστε να μπορούν ακόμα να κρατάνε την προπόνηση σε υψηλό επίπεδο και όταν πρέπει μόνο να κάνουν εξειδίκευση. Στο επόμενο μου κείμενο θα φτιάξω κάποια παραδείγματα ώστε να εξηγήσω πιο σωστά αυτά που λέω σε αυτό το κείμενο. Θα τα ξαναπούμε σύντομα, Σας ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας και ότι ερωτήσεις έχετε μην διστάσετε να με ρωτήσετε.

Κωνσταντίνος Γκελαούζος

Πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων

Απόφοιτος προπονητής ΙΕΚ Ακμή