Kenya’s Report: Γιατί οι κορυφαίοι προπονούνται ομαδικά ενώ το τρέξιμο είναι ατομικό άθλημα

 Manuel Viehl   18:50 23-03-2021  

Kenya’s Report: Γιατί οι κορυφαίοι προπονούνται ομαδικά ενώ το τρέξιμο είναι ατομικό άθλημα


*Από το Ίτεν της Κένυας αποκλειστικά για το Runbeat, αρθρογραφεί ο Manuel Viehl

Λίγοι επιτυχημένοι δρομείς προπονούνται ως επί το πλείστων μόνοι τους. Πίσω από έναν ισχυρό δρομέα υπάρχει συνήθως επίσης ένα ισχυρό γκρουπ. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα έχουμε το BowermanTrack Club και το Tinman Elite, στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάποιο τόσο μεγάλο γκρουπ, αλλά μικρότερα δυνατά clubs ή τα αδέρφια Ingebrigtsen στη Νορβηγία.

Εάν στρέψουμε το βλέμμα μας στην Κένυα, βλέπουμε αμέτρητα δυνατά γκρουπ, με συμμετοχή έως και 100 δρομέων σε μερικές περιπτώσεις. Πάρτε το training camp στο Kaptagat στο οποίο είναι οι θαυμάσιοι δρομείς Eliud Kipchoge, Geoffrey Kamworor και Joshua Cheptegei. Στο Kapsait υπάρχει ένα γκρουπ 20-40 δρομέων στο οποίο βρίσκεται και η τωρινή κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του μαραθωνίου γυναικών, Brigid Kosgei (2:14:04) και στο Ίτεν, το «Σπίτι των Πρωταθλητών», έχουμε πιθανότατα τα πιο δυνατά γκρουπ τρεξίματος.

 

Ξεκινώντας, με το γκρουπ προπόνησης του Ευρωπαίου κατόχου ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα και σε Ημιμαραθώνιο, Julien Wanders, τον Jake Robertson και πολλούς ακόμα παγκόσμιας κλάσης δρομείς. Αθλητές της «δεύτερης βαθμίδας» επίσης συγκεντρώνονται σε γκρουπ 20-50 ατόμων για να προπονηθούν μαζί για το μεγάλο όνειρο και για να αλληλοϋποστηριχτούν.

Αλλά ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός τόσο μεγάλου και δυνατού γκρουπ και πως μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτό αν δεν έχουμε τόσο πολλούς δυνατούς δρομείς όπως στην Κένυα γύρω μας;

1) Μπορείς να ξεπεράσεις τα όριά σου πιο εύκολα

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί αποδίδεις καλύτερα σε συνθήκες ανταγωνισμού παρά στην προπόνηση; Εννοείται πως στον ανταγωνισμό είσαι τρομερά προετοιμασμένος και στην καλύτερη περίπτωση είσαι στην καλύτερή δυνατή φόρμα. Αλλά όταν φτάνεις στο σημείο να ανταγωνιστείς άλλους δρομείς, είσαι έτοιμος και είναι πιο εύκολο για εσένα να ξεπεράσεις τα όριά σου και να πάρεις και το τελευταίο ποσοστό του εαυτού σου.

Στην προπόνηση θα «σπρώξεις» τον εαυτό σου πιο σπάνια όσο το κάνεις σε συνθήκες αγώνα, αλλά υπάρχουν αρκετά δύσκολα sessions στα οποία θα πρέπει να ξεπεράσεις τα όριά σου και να υποφέρεις. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πλεονέκτημα το να προπονείσαι με άλλους και να δουλεύεις την ταχύτητά σου. Στην Κένυα είναι πολύ ευκολότερο απλά να τρέξεις σε ένα γκρουπ με 15-20 αθλητές αντί να πιέζεις τον εαυτό σου συνεχώς.

2) Ακόμα και στις κακές μέρες μπορείς να αποδόσεις καλύτερα και έχεις καλύτερο κίνητρο

Κάθε δρομέας έχει μέρες στις οποίες δεν έχει το συνηθισμένο κίνητρο. Μερικές φορές τα πόδια σου είναι κουρασμένα ή έχεις κοιμηθεί κακά και το σώμα σου είναι εξαντλημένο. Αν είσαι σε ένα γκρουπ τρεξίματος, έχεις σημαντικούς υποστηρικτές για να σε ενθαρρύνουν και να σε ανεβάσουν στις κακές σου μέρες. Συνεπώς, είναι δυσκολότερο να παραλείψεις κάποια προπόνηση ή να τρέξεις πιο αργά από όσο απαιτείται. Μπορείς να δώσεις κίνητρο στον άλλο, και κάποιες φορές να αφήσεις τους άλλους να σε παρασύρουν μαζί τους σε μία προπόνηση. Είναι απίστευτα δύσκολο και ενεργοβόρο να έχεις πάντα κίνητρο και να πιέσεις τον εαυτό σου μόνος σου. Το «Team work makes the Dream work» είναι πιθανότατα πολύ κατάλληλο σε αυτό το σημείο.

3) Σε ένα δυνατό γκρουπ υπάρχουν συχνά έμπειροι προπονητές και έμπειροι δρομείς

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το οποίο παίζει ρόλο στο Ίτεν, είναι ότι στα μεγάλα και δυνατά γκρουπ τρεξίματος υπάρχει συχνά ένας έμπειρος προπονητής από πίσω. Στο γκρουπ τρεξίματος του Julien Wanders, για παράδειγμα, το πρόγραμμα καθορίζεται από τον Ιταλό προπονητή Renato Canova. Άρα πως μπορεί ένας αθλητής που είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του να πάρει ένα πρόγραμμα προπόνησης από έναν θρύλο της προπονητικής ευκολότερο; Στα σημεία που προπονούνται οι κορυφαίοι αθλητές, υπάρχει σχεδόν πάντα ένας προπονητής παγκοσμίου κλάσης στο προσκήνιο. Τα χρόνια εμπειρίας των άλλων αθλητών είναι επίσης πολύ χρήσιμα, καθώς εάν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή, είναι σημαντικό να ξέρεις τι έκαναν οι ελίτ πριν φτάσουν εκεί.

4) Tα Logistic Points (όταν ένας προπονητής σου δίνει μπουκάλια κατά τη διάρκεια τρεξίματος μεγάλης απόστασης ή όταν ένα αυτοκίνητο ακολουθεί το γκρουπ)

Ένα σημείο που παίζει πολύ αποφασιστικό και σημαντικό ρόλο, ειδικά στην Κένυα, είναι η υλικοτεχνική πτυχή. Σε πολλά γκρουπ, ένας συνεκπαιδευτής συνήθως οδηγεί παράλληλα με το αμάξι και δίνει μπουκάλια με νερό στους δρομείς κατά τη διάρκεια των μεγάλων ή έντονων sessions. Αυτό κάνει πιο εύκολη την προπόνηση σε διαφορετικές διαδρομές τρεξίματος, αφού μπορείς να αλλάξεις τις τοποθεσίες που προπονείσαι με το γκρουπ σου. Στην Κένυα, μπορεί πολλές φορές να οδηγήσεις 20 χιλιόμετρα μακριά στο Matatu για να ξεκινήσεις εκεί τα long runs σου ή να μπεις στο αμάξι μετά από 35 χιλιόμετρα και να αφήσεις το γκρουπ να σε οδηγήσει πίσω στο σημείο της αφετηρίας.

5) Πως το κάνουν οι Κενυάτες;

Στην Κένυα, τα γκρουπ 30-50 δρομέων δεν είναι ασυνήθιστα. Ειδικά κατά τη διάρκεια των sessions με tempo έξω, είναι πολύ ευκολότερο να τρέξεις στον χρόνο που απαιτείται. Μετά από κάθε προπόνηση interval, το άτομο που βρίσκεται μπροστά στην ομάδα πηγαίνει πίσω και αφήνεται να τραβηχτεί στην επόμενη επανάληψη. Με αυτό τον τρόπο, μόνο ένας άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το pace και οι υπόλοιποι γλυτώνουν ενέργεια. Έτσι, ένας υψηλότερος μέσος όρος στο pace είναι εφικτός σε μία ομαδική προπόνηση, παρά με μία ατομική. Επίσης, κατά τη διάρκεια των tempo runs ή του τρεξίματος σε ανηφόρα, μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί και να μην έχεις απαραίτητα το νου σου στον ρυθμό. Όπως ήδη περιγράψαμε παραπάνω, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στις κακές μας μέρες. Το πνεύμα και το πάθος για να φτάσετε σε ένα δύσκολο στόχο μαζί συνδέει μία κοινότητα, συνεπώς αυτό μπορεί να σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα.

Επί της ευκαιρίας, οι Κενυάτες συνήθως προπονούνται σε μεγάλα γκρουπ μόνο το πρωί. Κατά τη διάρκεια των easy runs το απόγευμα, μπορείς να δεις πολλούς Κενυάτες να τρέχουν μόνοι τους ή σε μικρές ομάδες. Όλα είναι σχετικά με τα οφέλη των δύσκολων sessions, όπως έγραψα νωρίτερα. Στην τελική, όλα αυτά είναι σημαντικά για να έχουμε κορυφαία απόδοση και επιτυχία.

 

6) Άρα, τι μπορούμε να μάθουμε και να το εφαρμόσουμε στην προπόνησή μας;

Πιθανότατα μόνο λίγοι από εμάς θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με πολλούς και το ίδιο γρήγορους δρομείς στο γκρουπ προπόνησής τους. Αλλά και πάλι, πως μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό;

6.1) Η ρύθμιση της διάρκειας των προπονήσεων

Για παράδειγμα, δεν είναι πρόβλημα ότι ένας δρομέας ή ένα δυνατό γκρουπ μπορεί να τρέξει , 1.000m intervals, όταν οι άλλοι δρομείς σταματούν στα 600 ή στα 800 μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τρέξετε μαζί για περισσότερο χρόνο, αλλά πάντα η απόσταση που θα διανύσετε και το πότε θα ξεκουραστείτε προσαρμόζεται στο επίπεδο όλων των δρομέων της ομάδας.

6.2) Λιγότερος όγκος γυμναστικής με μεγαλύτερη ένταση

Αν στην αθλητική σου ζωή τρέχεις λιγότερα χιλιόμετρα εβδομαδιαία από τους συναθλητές σου, μπορείς να προπονηθείς εντονότερα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να τρέχεις λίγο πιο έντονα σε κάθε προπόνηση και να συμβαδίζεις με το γκρουπ σου. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να προσέχεις να μην προπονείσαι σκληρά, πολύ συχνά. Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμουλα: λιγότερος όγκος γυμναστικής = περισσότερη ένταση.

Δείτε παρακάτω βίντεο από την προπόνηση των κορυφαίων από το Ίτεν της Κένυας: