Δεν γυμναστήκατε για μία μέρα; Διώξτε τις ενοχές

 Runbeat Team   17:28 25-03-2021  

Δεν γυμναστήκατε για μία μέρα; Διώξτε τις ενοχές


Σίγουρα υπάρχουν μέρες που δεν έχουμε την απαραίτητη ενέργεια, όρεξη ή χρόνο για να γυμναστούμε. Χωρίς να έχει σημασία το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας, από τρέξιμο έως γυμναστική με όργανα και οτιδήποτε άλλο, μπορεί να έχουμε διάφορες υποχρεώσεις που δεν μας επιτρέπουν να το ακολουθήσουμε. Τις μέρες που δεν θα καταφέρουμε να γυμναστούμε δεν θα πρέπει να μας… παίρνει από κάτω. Πάντα θα υπάρχουν αυτές οι μέρες για όλους όσους γυμνάζονται, ακόμα και για τους επαγγελματίες αθλητές, πιο σπάνια. Αν και είναι πολύ σημαντικό ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στη γυμναστική μας, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μας επιτρέπουν να… παίρνουμε ρεπό κάποιες μέρες.

 

Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθανόμαστε «ένοχοι» για τις μέρες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν γυμναστήκαμε. Κυρίως όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε περισσότερο το πρόγραμμά μας με κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Η δουλειά, ένα ραντεβού ή μία άλλου είδους υποχρέωση μπορεί να είναι αυτό το οποίο μπορεί να μας κρατήσει από τη γυμναστική, αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως από τη στιγμή που έγινε μία φορά, δεν σημαίνει ότι θα γίνεται συνέχεια. Στην τελική, κανείς δεν είναι τέλειος και ειδικά στην περίπτωση που δεν κάνουμε πρωταθλητισμό, δεν έχουμε την υποχρέωση να τα «αφήνουμε όλα» για να αθληθούμε.

Οι μύες μας χρειάζονται ξεκούραση

Η συχνή άθληση κουράζει τους μύες και όπως είναι λογικό, πρέπει να φροντίζουμε για τη σωστή αποκατάσταση και αποθεραπεία τους. Στην περίπτωση που χάσουμε μία μέρα από τη γυμναστική μας, οι μύες μας θα βρουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, γεγονός το οποίο είναι κάτι θετικό για να έχουμε διάρκεια και να αποφεύγουμε τους μυϊκούς τραυματισμούς. Η υπερκόπωση είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί από την πολύ συχνή προπόνηση, αλλά εδώ μιλάμε για υπερβολικές καταστάσεις. Με την μία ή τις δύο μέρες που θα ξεκουραστούμε, θα έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε σε αυτό που κάνουμε με μεγαλύτερη φρεσκάδα και όρεξη, για να αποδώσουμε ακόμα καλύτερα.

 

Το στρες από τη χαμένη ημέρα προπόνησης δεν μας κάνει καλό

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αισθανόμαστε «ένοχοι» όταν δεν μπορούμε να προπονηθούμε για μία μέρα. Η ζωή μας μπορεί να διαφέρει από άλλα άτομα που έχουν περισσότερο χρόνο για άθληση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε κάτι. Το άγχος και το στρες που μπορεί να μας προκαλέσει η ιδέα ενός χαμένου workout είναι κάτι το ανθυγιεινό, που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η διαταραχή ύπνου και η αύξηση βάρους σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχει πλέον η διασκέδαση

Η γυμναστική και γενικότερα τα αθλήματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ένας άνθρωπος, εκτός από τα άπειρα θετικά που μπορεί να έχουν στην υγεία και το σώμα μας, μπορούν να μας προσφέρουν και διασκέδαση. Με το άγχος και τις ενοχές για μία «χαμένη» μέρα, δημιουργούμε την άθληση ως μία υποσυνείδητη υποχρέωση στο μυαλό μας, συνεπώς και κάτι το οποίο δεν μπορεί να είναι διασκεδαστικό. Το παν σε όλα τα αθλήματα είναι το να διασκεδάζουμε, οπότε ακόμα και τις μέρες που είμαστε μακριά από το στάδιο ή το γυμναστήριο πρέπει να παραμείνουμε θετικοί.

 

Διατηρήστε μία ισορροπία

Το πρόγραμμα ενός ατόμου που γυμνάζεται σε συχνή βάση χρειάζεται να διατηρεί μία ισορροπία ανάμεσα στις«workout days» και τις «days off». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον σωστό προγραμματισμό τους, πάντα με τη συμβουλή ενός ειδικού, ενός προπονητή ή γυμναστή. Διατηρώντας την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο, δεν θα αισθανόμαστε πως χάσαμε μία μέρα, αλλά πολύ απλά θα είναι μέρος του προγράμματος.