E. Kipchoge – B. Kosgei: Η διατροφή των μαραθωνοδρόμων με παγκόσμιο ρεκόρ (Vid)

 Runbeat Team   11:00 18-07-2021  

E. Kipchoge – B. Kosgei: Η διατροφή των μαραθωνοδρόμων με παγκόσμιο ρεκόρ (Vid)


Οι δύο κορυφαίοι μαραθωνοδρόμοι, ο Eliud Kipchoge και η Brigid Kosgei μοιράστηκαν συμβουλές από την διατροφή τους σε ένα πρόσφατο και πολύ ενδιαφέρον βίντεο του BBC News Africa. Ο Kipchoge είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στους άνδρες με χρόνο 2:01:39, ενώ είναι και ο μόνος δρομέας στην ιστορία που έχει καταφέρει να τρέξει μαραθώνιο σε λιγότερο από 2 ώρες, σε ειδικά διαμορφωμένο event. Από την άλλη, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ είναι και η Brigid Kosgei στις γυναίκες, με επίδοση 2:14:04.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στον μαραθώνιο είναι πολύ σημαντική, αν και οι περισσότεροι δρομείς επιλέγουν να κάνουν κάτι το διαφορετικό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές όσον αφορά την διατροφή ενός δρομέα, καθώς πάντα υπάρχει και το υπόβαθρο της χώρας από πίσω. Για παράδειγμα, τα παραδοσιακά πιάτα στην Κένυα (τα οποία σας έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά σε ένα Kenya’s Report) είναι εντελώς διαφορετικά και πολλές φορές μπορεί να χρειαστούμε… μετάφραση.

 

Οι δύο δρομείς ανέλυσαν στο βίντεο την διατροφή τους, με τον Kipchoge να έχει διατηρήσει την διατροφή του αρκετά σταθερή τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ την Kosgei να δείχνει να έχει μεγαλύτερη ποικιλία. Οι δύο δρομείς απάντησαν σε ερωτήσεις που τους έγιναν στο βίντεο και έδωσαν μία αρκετά αντιπροσωπευτική «ματιά» στην διατροφή τους.

Τι τρως όλη μέρα;

Kipchoge: «Το πρωινό μου είναι πολύ απλό. Συνήθως έχω τσάι και ψωμί και μία μπανάνα για τρεις μέρες της εβδομάδας. Τις δύσκολες μέρες πάλι πίνω τσάι, μαζί με μερικά φρούτα, μία μπανάνα και ένα αυγό. Στις 4:00, μετά το απογευματινό τρέξιμο καταναλώνω porridge, το οποίο είναι uji. Το απόγευμα συνήθως τρώω παραδοσιακό φαγητό της χώρας μου, της Κένυας, το οποίο είναι ugali μαζί με βοδινό κρέας με Sukuma wiki ή λάχανο. Στη συνέχεια θα πιώ ένα ποτήρι mursik ή κανονικό γάλα. To mursik είναι γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Εάν το καταναλώσεις μετά το φαγητό θα βοηθήσει στη χώνεψη».

Kosgei: «Για πρωινό συνήθως έχω μία κούπα τσάι και chapati. Για μεσημεριανό έχω συνήθως, όπως και σήμερα ρύζι με φασόλια. Εάν έχεις όρεξη για αβοκάντο και μπορείς να πας να το αγοράσεις, είναι καλό να το κάνεις. Μπορείς να πάρεις ένα, δύο μόνο σαν ορεκτικό, αλλά δεν το κάνεις κάθε μέρα».

Αγαπημένο φαγητό;

Kipchoge: «Είμαι Κενυάτης και μου αρέσει πραγματικά το ugali».

Kosgei: «Ψάρι με chapati (είδος ψωμιού) ή ugali, ακόμα και το κοτόπουλο μερικές φορές».

 

Αγαπημένα snacks;

Kipchoge: «Μου αρέσει να τρώγω σοκολάτες καμιά φορά. Όχι πολύ συχνά, αλλά επίσης μου αρέσει να τρώω και τηγανητές πατάτες σπάνια».

Kosgei: «Μου αρέσουν μερικά φρούτα, όπως για παράδειγμα η μπανάνα, το πορτοκάλι, το μάνγκο και το καρπούζι».

Πίνετε αλκοόλ;

Kipchoge: «Δεν πίνω αλκοόλ. Η συνείδησή μου δεν μπορεί να μου το επιτρέψει».

Πως αλλάζει η διατροφή σας πριν από έναν αγώνα;

Kosgei: «Το φαγητό είναι φαγητό και δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό. Εάν είναι ugali τότε τρώω ugali έως και την τελευταία στιγμή».

Kipchoge: «Το 80% των φαγητών που τρώω τα τελευταία 10 χρόνια είναι τα ίδια. Αλλά μερικές φορές προσθέτω και κάποιες πρωτεΐνες για να επιδιορθώσουν τον χαμένο ιστό από το σώμα μου, κυρίως μετά τις δύσκολες προπονήσεις».

Δείτε το βίντεο: