«Κακές» προπονήσεις: Κι όμως υπάρχουν οφέλη αρκεί να...

 Runbeat Team   14:52 29-03-2022  

«Κακές» προπονήσεις: Κι όμως υπάρχουν οφέλη αρκεί να...


Όλοι δικαιούμαστε να έχουμε «κακές» ημέρες. Στη δουλειά. Στη προσωπική μας ζωή. Και φυσικά στις προπονήσεις ή ακόμη και στους αγώνες. Όλοι τις έχουμε αντιμετωπίσει και θα συνεχίζουμε να τις αντιμετωπίζουμε σε οτιδήποτε αφορά στη ζωή μας. Γιατί λοιπόν να τις πολεμάμε; Γιατί να μην τις δούμε ως ευκαιρίες να ανακαλύψουμε νέα πεδία είτε αφορούν στη ψυχολογία μας, είτε αφορούν στις δυνατότητες τους σώματος μας; H εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε τις ώρες που βιώνουμε αυτές τις «κακές» ημέρες για επικείμενη... καταστροφή, αποτελούν την αφετηρία για καλύτερες ημέρες που θα ακολουθήσουν προπονητικά και αγωνιστικά. Αυτό ωστόσο μπορεί να συμβεί αρκεί να διαχειριστούμε αυτές τις δύσκολες ημέρες περισσότερο έξυπνα και σίγουρα ψύχραιμα.

 

Ας δούμε τους κύριους λόγους για κακές προπονήσεις και τι πρέπει να κάνετε για αυτές.

Λάθος τύπος προπόνησης

Εάν έχετε μια προπόνηση που δεν πάει καλά, αξιολογήστε εάν αυτή η προπόνηση ταιριάζει με τον τύπο δρομέα που είστε. Οι προπονήσεις σε τομείς που είναι η αδυναμία μας είναι εκεί που είναι πιο πιθανό να παλέψουμε. Για παράδειγμα, είσαι λάτρης της ταχύτητας, ενώ ο προπονητικός συνεργάτης σου είναι περισσότερο της αντοχής. Έτσι, όταν κάνουμε προπονήσεις σε αγωνιστικό ρυθμό 5km ή πιο γρήγορο, συνήθως είστε αυτός που έχει την «καλή» προπόνηση. Ωστόσο, όταν φτάνουμε σε τρεξίματα tempo που απαιτούν μεγαλύτερη αντοχή νοιώθουμε εξαιρετικά άβολα θεωρώντας ότι βιώνουμε μια «κακή» προπόνηση σε αντίθεση με το προπονητικό μας ταίρι που βρίσκεται στα καλύτερα του. Αυτή η αίσθηση διογκώνεται αν για τυγχάνει να έχετε μεταξύ σας και περίπου τις ίδιες αγωνιστικές επιδόσεις. Ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στις φυσιολογικές και ψυχολογικές σας διαφορές. Αφού το ξεκαθαρίσαμε τώρα θα πρέπει να αποδεχτείτε ότι είναι πολύ πιθανό οι προπονήσεις που στρεσάρουν τις αδυναμίες σας (π.χ. αντοχή) να σας κάνουν να τις βιώνετε ως «κακές». (Το «κακό» είναι σχετικός όρος. Σε αυτήν την περίπτωση, εννοούμε ότι δυσκολεύεστε να πετύχετε τους ρυθμούς που θα περιμένατε με βάση το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης).

«Κακές» προπονήσεις: Κι όμως υπάρχουν οφέλη αρκεί να... runbeat.gr

Επομένως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά ώστε να το διαχειριστείτε κατάλληλα .Η καλύτερη επιλογή είναι αυτές τις προπονήσεις να τις φέρνετε στα «μέτρα σας». Κι αν δεν πάει τόσο καλά όσο ελπίζατε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Για προπονήσεις που είναι τα δυνατά σας σημεία (π.χ. ταχύτητα) περιμένετε ότι θα πηγαίνουν καλά.(Εάν δεν συμβεί, είναι πιθανόν να σχετίζεται με τους εξωτερικούς παράγοντες που συζητούνται στην επόμενη παράγραφο). Αυτή η λεπτή κατανόηση των δυνατών σας σημείων και των αδυναμιών σας μπορεί να μειώσει την πίεση από κάθε προπόνηση – ανεξάρτητα από το είδος της (αντοχή, ταχύτητα, σπριντ) – και να σας κάνει να αποδεχτείτε περισσότερο τις δύσκολες προπονήσεις και τους αγώνες.

Εξωτερικοί παράγοντες

Η αλήθεια είναι ότι δεν προκαλεί έκπληξη πόσο αναστατώνονται οι δρομείς όταν μια προπόνηση ή ένας αγώνας δεν πάει καλά. Ωστόσο όταν υπάρχουν εμφανείς αιτίες τότε η αναστάτωση είναι αδικαιολόγητη. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε μια σημαντική προθεσμία στη δουλειά και αυτό το διαφαινόμενο έργο βαραίνει το μυαλό σας. Αλλά το πρόγραμμα προπόνησής σας λέει να κάνετε ένα τρέξιμο 60 λεπτών. Προσπαθείτε να στριμώξετε την προπόνηση το μεσημέρι, αλλά η προπόνηση δεν πάει καλά. Οποιοσδήποτε τρίτος μπορεί να δει ότι η προπόνησή σας διακυβεύεται από το εργασιακό σας άγχος, αλλά είναι πολύ πιθανό εσείς να μην το βλέπετε και να ανησυχείτε για την «κακή» προπόνησή σας, αφήνοντάς την να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας.

 

Έχουμε την τάση να διαχωρίζουμε το άγχος της ζωής από το άγχος της προπόνησης. Αλλά είναι όλα μέρος μιας πίτας άγχους και μπορείτε να ανεχτείτε ορισμένα κομμάτια της πίτας, ανεξάρτητα από το πόσο σκληροί και αποφασιστικοί είστε να την «καταβροχθίσετε» ολόκληρη. 

Το ίδιο ισχύει και για τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Εάν έχει ζέστη, υγρασία ή και τα δύο, οι προπονήσεις σας θα τεθούν σε κίνδυνο. Μπορείτε να το διαβάσετε αυτό και να σκεφτείτε ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο αναρωτηθείτε πόσες φορές βγήκατε για προπόνηση παρόλο που είχε ζέστη και υγρασία και είχατε εξαρχής σκεφτεί να τροποποιήσετε το ρυθμός σας ή ακόμη και περικόψετε τμήματα της προπόνησης; Πείτε την αλήθεια στον εαυτό σας... ελάχιστες! Όσο επιμένετε να μην βλέπετε το προφανές τόσο απροετοίμαστοι θα είστε στο να διαχειριστείτε την «αποτυχία» και την απογοήτευση. Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας και χρησιμοποιήστε την «κακή» προπόνηση ως χρόνο για να χτίσετε την αποφασιστικότητά σας – την ποιότητα που σας κρατά να προχωράτε, παρόλο που η προπόνηση ή ο αγώνας δεν σας πάει.

Αποβάλλετε το προπονητικό στρες

Η αποκατάσταση παίζει συχνά ρόλο σε κακές προπονήσεις και αγώνες. Όταν μια προπόνηση πάει στραβά, κοιτάξτε τις λίγες μέρες που προηγούνται. Δεν ήσασταν απλά αναρρωμένοι και έτοιμοι για μια σκληρή προσπάθεια; Και πάλι, εδώ είναι που το να είμαστε «σκλάβοι» του προπονητικού πλάνου μπορεί να μας βλάψει. Το πρόγραμμα προπόνησής σας θα πρέπει να είναι ένα ρέον πρόγραμμα, όπου μετακινείτε συνεχώς τα πράγματα για να βεβαιωθείτε ότι τηρείται ο κύκλος άγχους/ξεκούρασης του σώματος. Να είστε ανοιχτοί στην πιθανότητα ότι αυτό που πιστεύετε ότι είναι αρκετή ανάκαμψη δεν είναι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αποβάλλετε το άγχος και αφήστε άλλη μια ή δύο μέρες αποκατάστασης μετά από αυτό το είδος προπόνησης που σας το συσσώρευσε.

«Κακές» προπονήσεις: Κι όμως υπάρχουν οφέλη αρκεί να... runbeat.gr

«Ακούστε» το σώμα σας

Αποδεχτείτε ότι το σώμα έχει τα πάνω και τα κάτω του που δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς. Μερικές μέρες απλά νιώθεις «εκτός». Όσο δύσκολο κι αν είναι να αποδεχτείς μια κακή προπόνηση ή αγώνα όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, είναι διπλά δύσκολο όταν φαίνεται να μην υπάρχει κανένας λόγος. Μην επενδύετε σε αυτό ή μην το σκέφτεστε υπερβολικά. Προχωρήστε. Παρεμπιπτόντως, το να μπορείς να μην μένεις σε κακές μέρες είναι επίσης ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων δρομέων.

Αφύπνιση 

Αν παρόλα αυτά έχετε πολλές κακές προπονήσεις και αγώνες στη σειρά, κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να κάνετε μια πιο διεξοδική αξιολόγηση του συνολικού προπονητικού σας προγράμματος και του προγράμματος ζωής σας. Συνήθως, κάτι είναι εκτός ισορροπίας. Συχνά δρομείς προσπαθούν να κάνουν υπερβολική προπόνηση (είτε σε ποσότητα, είτε σε ποιότητα, είτε και στα δύο) ή έχουν πάρα πολλά πράγματα στη ζωή τους εκτός του τρεξίματος και είναι πολύ κουρασμένοι (ψυχικά και σωματικά) για να έχουν συνεπή προπόνηση και αγώνες.

 

Εάν κάνετε επανειλημμένες κακές προπονήσεις ή αγώνες, ίσως χρειαστεί να υποχωρήσετε λίγο και να μειώσετε τις προσδοκίες σας. Μειώστε την ένταση και την όγκο σας κατά 10%-30%. Κάνετε αυτό έως ότου βελτιωθούν οι προπονήσεις και οι αγώνες σας και στη συνέχεια επιστρέψτε σταδιακά στην κανονική σας προπόνηση.

Μη ξεχνάτε ότι αυτό που προέχει είναι να απολαμβάνετε το τρέξιμο και όχι να σας καταπιέζει με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο. Υπάρχουν μερικές μέρες που πρέπει απλά να βγεις έξω και να τρέξεις για την απλή χαρά του τρεξίματος, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!