Long Run χωρίς υδατάνθρακες: Η στρατηγική, τα κέρδη αλλά και οι κίνδυνοι

 Runbeat Team   18:38 22-10-2021  

Long Run χωρίς υδατάνθρακες: Η στρατηγική, τα κέρδη αλλά και οι κίνδυνοι


Είτε έχουν ήδη τερματίσει σε έναν - δυο μαραθωνίους, είτε έχουν συμμετάσχει σε πολλούς περισσότερους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να στοχεύσουν σε κάτι καλύτερο. Να ξεκολλήσουν από τον γνώριμο ρυθμό που τους δίνει αντίστοιχα γνώριμες επιδόσεις. Όμως ταυτόχρονα, ούτε μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να αναγκαστούν να ζήσουν τη ζωή ενός επαγγελματία αθλητή για να καταφέρουν το στόχο τους, κάτι που θα σήμαινε καταρχάς κατακόρυφη αύξηση του χιλιομετρικού όγκου, επομένως και περισσότερες ώρες αφιερωμένες στην προπόνηση.

 

Επομένως θα αναρωτιέστε εύλογα αν υπάρχει λύση ; Φυσικά και υπάρχει με μια βασική προϋπόθεση. Χρειάζεστε μια αποτελεσματική στρατηγική που μπορεί να ταιριάζει στο τρέχον πρόγραμμα προπόνησης σας, αλλά να προσφέρει μεγάλες βελτιώσεις στην απόδοση την ημέρα του αγώνα.

Λένε για τον έρωτα ότι πρώτα περνάει από το στομάχι. Επειδή και εμείς είμαστε ερωτευμένοι με το τρέξιμο δεν θα διστάσουμε να πούμε ότι η απόδοση την ημέρα του αγώνα περνάει πρώτα από το στομάχι, δηλαδή καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική της τροφοδοσίας που θα εφαρμόσετε. Οι μεγάλες διαδρομές χωρίς «καύσιμα» είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στον μαραθώνιο και λειτουργούν για... καθημερινούς δρομείς

Απογαλακτισμός από τα σάκχαρα γρήγορης δράσης


Η προπόνηση χωρίς επιπλέον ενεργειακά αποθέματα, που ονομάζεται επίσης προπόνηση χαμηλού γλυκογόνου, έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καύση λίπους, περισσότερη πρόσληψη μυϊκών ινών, ώθηση στο αερόβιο σύστημα, πολλή προπόνηση ψυχικής αντοχής και μεγαλύτερη αποθήκευση μυϊκού γλυκογόνου μετά την εκτέλεση της προπόνησης. Όλες αυτές οι προσαρμογές είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να σας βοηθήσουν να τρέξετε γρηγορότερα στον μαραθώνιο.

Αν, όμως, συνηθίζετε να τροφοδοτείστε κανονικά στις μακρινές σας διαδρομές με σάκχαρα ταχείας δράσης (αθλητικά ποτά, τζελ κ.λ.π.), τότε πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να απομακρυνθείτε από αυτόν τον τύπο τροφοδοσίας. Για τους περισσότερους δρομείς, χρειάζονται μόνο 2-4 μεγάλα τρεξίματα μέχρι να συνηθίσουν στο μη «καύσιμο».

Η στρατηγική «No-Fuel/Slow-Fuel» βασίζεται στο τρέξιμο με υποβαθμισμένα αποθέματα γλυκογόνου, στην αποφυγή εκρήξεων της γλυκόζης στο αίμα και στην υψηλή ψυχική κόπωση, ώστε να αποφύγετε τα παραδοσιακά σάκχαρα ταχείας δράσης κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών «No-Fuel/Slow-Fuel».

 

Σημείωση: Ίσως εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε υδατάνθρακες γρήγορης δράσης ως μέρος της στρατηγικής για τη τροφοδοσία σας την ημέρα του αγώνα και να τους καταναλώνετε στις εξειδικευμένες προπονήσεις και τους αγώνες προετοιμασίας. Για πολλούς δρομείς, η επιτυχής φόρμουλα για την τροφοδοσία του μαραθωνίου φαίνεται να είναι υδατάνθρακες αργής δράσης για τουλάχιστον το ήμισυ, αν όχι τα τρία τέταρτα του μαραθωνίου, συμπληρώνοντας τους υδατάνθρακες αργής δράσης με σάκχαρα (και καφεΐνη) τα τελευταία χιλιόμετρα. Αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στο τρέξιμο, πρέπει να πειραματιστείτε για να δείτε τι λειτουργεί για εσάς.

Γιατί να δυσκολεύω τα long run περιορίζοντας τα «καύσιμα»;


Σκεφτείτε το σαν προπόνηση σε λόφο. Επιλέγετε σκόπιμα το έδαφος (το λόφο) για να κάνετε το τρέξιμο πιο δύσκολο, ώστε να έχετε ορισμένα οφέλη από την προπόνηση σε λόφο. Κάνετε το ίδιο πράγμα στην εκπαίδευση «No-Fuel/Slow-Fuel». Υποβιβάζετε την τροφοδοσία σας για να κάνετε το σώμα να δουλεύει πιο σκληρά και ως εκ τούτου να διεγείρετε μεγαλύτερες προσαρμογές - μεταβολικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να περάσετε τον αγώνα με άφθονο «καύσιμο» και έτσι να αποφύγετε το «κρασάρισμα».

Απαλλαγή από γρήγορα «καύσιμα»


Για να ενσωματώσετε τη προπόνηση «No-Fuel/Slow-Fuel», πρώτα μειώστε ή εξαλείψτε τα σάκχαρα ταχείας δράσης σε μερικές από τις μικρότερες μακρινές σας διαδρομές πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα μαραθωνίου ή μπορείτε να ξεκινήσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλων διαδρομών της προετοιμασίας σας. Εάν έχετε προγραμματίσει ένα δίωρο μακρύ τρέξιμο και συνήθως καταναλώνετε 2 τζελ υδατανθράκων στα 45 και 90 λεπτά στο τρέξιμο, για παράδειγμα, πάρτε μόνο ένα τζελ μεταξύ 60 και 90 λεπτών στο τρέξιμο ή μην πάρετε καθόλου τζελ και αρκεστείτε στην ενυδάτωση με νερό και ηλεκτρολύτες.

Μετά από λίγες μόνο διαδρομές απογαλακτισμού από σάκχαρα ταχείας δράσης, θα πρέπει να μπορείτε να τρέχετε έως και δύο έως δυόμισι ώρες μόνο με νερό και ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια του τρεξίματος χωρίς να αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη από υδατάνθρακες.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι δρομείς δεν ανέχονται να τρέχουν με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οπότε η χρήση υδατανθράκων βραδείας δράσης κάθε ώρα έως μιάμιση ώρα στις μεγάλες διαδρομές χωρίς «καύσιμο» είναι ένα καλό βήμα για να απογαλακτιστείτε από σάκχαρα ταχείας δράσης.

Καθώς μπαίνετε πλήρως στο πρόγραμμα προετοιμασίας του μαραθωνίου και οι μακρινές σας διαδρομές γίνονται περισσότερες από δύο έως δυόμισι ώρες, αρχίστε να χρησιμοποιείτε υδατάνθρακες βραδείας δράσης (καθώς και νερό και ηλεκτρολύτες) κατά τη διάρκεια των μεγάλων προπονήσεων. Η μη κατανάλωση «καυσίμου» για προπονήσεις που διαρκούν περισσότερο από δυο με δυόμιση ώρες δημιουργούν έντονη κόπωση για τους περισσότερους, αλλά η χρήση υδατανθράκων βραδείας δράσης παρέχει παρόμοιες.

Λάβετε υπόψη ότι η στρατηγική «No-Fuel/Slow-Fuel» είναι μόνο για τις μεγάλες διαδρομές σας όπου τρέχετε μόνο για απόσταση ή διάρκεια. Η στρατηγική αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τις εξειδικευμένες, ειδικές για τον αγωνιστικό ρυθμό μακρινές διαδρομές, ή long run με επιταχυνόμενο ρυθμό ή μεγάλης διάρκειας fartlek. Σε αυτές τις μεγάλες διαδρομές, που «αγγίζετε» ή και υπερβαίνετε τον αγωνιστικό ρυθμό του Μαραθωνίου μπορεί να εξασκηθείτε στην προγραμματισμένη στρατηγική τροφοδοσίας για την ημέρα του Μαραθωνίου.

Το επόμενο επίπεδο


Εάν αισθάνεστε άνετα με το «No-Fuel/Slow-Fueling» για τις μεγάλες διαδρομές σας και θέλετε να το ανεβάσετε στο επόμενο επίπεδο, τότε μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε μόνο ένα πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες πριν από τις μεγάλες διαδρομές σας ή ακόμα και να παραλείψετε το πρωινό . Φυσικά, αυτό μειώνει περαιτέρω την τροφοδοσία σας και ενισχύει το χαμηλό ερέθισμα γλυκογόνου.

Μερικοί δρομείς κάνουν ακόμη ένα βήμα παραπέρα και τρώνε ένα δείπνο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το προηγούμενο βράδυ για να μειώσουν περαιτέρω τα αποθέματα υδατανθράκων ενώ πηγαίνουν για «No-Fuel/Slow-Fuel» το επόμενο πρωί.

 

Οι «σκληροπυρηνικοί» δρομείς με χαμηλό γλυκογόνο προσθέτουν ένα πιο δύσκολο τρέξιμο το βράδυ εξαντλώντας περαιτέρω το γλυκογόνο τους πριν από το μακρύ τους τρέξιμο, είτε μια μέτρια προπόνηση διάρκειας 60-90 λεπτών, είτε μια προπόνηση VO2max όπως 8 έως 10 φορές 2-3 λεπτά σε ρυθμό 5k με 1 λεπτό ανάκαμψη - τζόκινγκ ανάμεσα. Αυτό σίγουρα οδηγεί σε ένα ισχυρό ερέθισμα χαμηλού γλυκογόνου, αλλά εισάγει πολλή πιθανή κόπωση, οπότε είναι μόνο για δρομείς που έχουν συνηθίσει να τρώνε και να προπονούνται με χαμηλούς υδατάνθρακες και δεν είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Ανεξάρτητα από το πόσο «επιθετικοί» θέλετε να γίνετε, ο τελικός στόχος είναι να πιέσετε το σώμα σας να τρέξει με χαμηλά αποθέματα γλυκογόνου και το μυαλό σας να ανέχεται το τρέξιμο ενώ νιώθετε κουρασμένοι. Οποιαδήποτε από τις στρατηγικές για τον απογαλακτισμό των σακχάρων ταχείας δράσης μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε οφέλη από την προπόνηση χωρίς «καύσιμα» και θα σας κάνει πιο... άνετες τις διαδρομές όπου εξασκείστε τη στρατηγική τροφοδοσίας της αγωνιστικής σας ημέρας.

Τα 5 στάδια για να απογαλακτιστείτε από τα σάκχαρα γρήγορης δράσης


1α Τι: Μειώστε τα σάκχαρα ταχείας δράσης

Πως: Χρησιμοποιήστε αθλητικά ποτά και τζελ λιγότερο συχνά. Ενυδατωθείτε με νερό και ηλεκτρολύτες καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης.

1β Τι: Χρησιμοποιήστε υδατάνθρακες βραδείας δράσης

Πως: Όσο πιο γρήγορα μπορείτε, εξαλείψτε εντελώς τα αθλητικά ποτά και τα τζελ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υδατάνθρακες αργής δράσης,, εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ακόμα ¨καύσιμο¨. Ενυδατωθείτε με νερό και ηλεκτρολύτες καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης.

2α Τι: Χωρίς «καύσιμα» (προτιμώμενο) ή αργός υδατάνθρακας για μεγάλες διαδρομές που διαρκούν λιγότερο από δύο ώρες

Πως: Για τρέξιμο μικρότερο των δύο ωρών, χρησιμοποιήστε μόνο νερό και ηλεκτρολύτες, χωρίς υδατάνθρακες. Εάν αγωνίζεστε με αυτήν τη στρατηγική, χρησιμοποιήστε υδατάνθρακες αργής δράσης κατά τη διάρκεια αυτών των προπονήσεων.

2β Τι: Αργό «καύσιμο» για μεγάλες διαδρομές διάρκειας άνω των δύο ωρών

Πως: Για μεγάλες διαδρομές άνω των δύο ωρών (που αφορούν μόνο απόσταση/χρόνο και όχι ρυθμό), χρησιμοποιήστε υδατάνθρακες βραδείας δράσης. Ενυδατωθείτε με νερό και ηλεκτρολύτες καθ’ όλη τη διάρκεια.

3α Τι: Πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Πως: Πριν από μεγάλες διαδρομές χωρίς «καύσιμο», αποφύγετε τους υδατάνθρακες στο γεύμα σας πριν από την εκτέλεση.

3β Τι: Χωρίς πρωινό

Πως: Πριν από μεγάλες διαδρομές χωρίς ¨καύσιμο¨, μην τρώτε πρωινό.

4α Τι: Προ-προπονητικό γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Πως: Αποφύγετε τους υδατάνθρακες στο δείπνο σας το βράδυ πριν ένα πρωινό long run χωρίς «καύσιμο»

4β Τι: Απογευματινό/βραδινό τρέξιμο

Κάντε ένα βραδινό τρέξιμο το απόγευμα πριν από μια μακρά διαδρομή χωρίς¨ καύσιμο¨ το επόμενο πρωί

5α Τι: Βραδινή προπόνηση εξάντλησης γλυκογόνου

Πως: Κάντε το βράδυ, πριν από ένα «No-Fuel/Slow-Fuel» long run, προπόνηση εξάντλησης γλυκογόνου. ΠΡΟΣΟΧΗ - Να είστε προσεκτικοί εάν είστε επιρρεπείς σε τραυματισμούς, καθώς το τρέξιμο με κουρασμένα πόδια την επόμενη μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού!

Προσαρμόστε τις προσδοκίες σας


Η προπόνηση χωρίς «καύσιμο» απαιτεί προγραμματισμό και προσαρμογή στις συνήθεις μακροπρόθεσμες προσδοκίες. Από πλευράς σχεδιασμού, αποφύγετε διαδρομές που σας απομακρύνουν πολύ από τον «πολιτισμό» και την επαφή με κόσμο όταν εκτελείτε long run χωρίς «καύσιμα». Το μόνο που δεν θέλετε μετά από κοπιαστικά χιλιόμετρα είναι να βρεθείτε στη μέση του πουθενά χωρίς ενέργεια. Και όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλη προπόνηση, ενημερώστε τους άλλους για το πού θα τρέξετε ή ιδανικά μη τρέχετε μόνοι. Τέλος, πάρτε λίγο «καύσιμο» μαζί σας. Ένα «τζελ έκτακτης ανάγκης» σας δίνει ηρεμία, ιδιαίτερα αν είστε νέοι σε αυτήν τη στρατηγική, οπότε βάλτε ένα τζελ στο σορτσάκι σας ή σε μια ζώνη ,σε περίπτωση που το χρειαστείτε.

 

Από την πλευρά των προσδοκιών, να είστε προετοιμασμένοι για να «ζοριστείτε» τουλάχιστον τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσετε αυτή τη στρατηγική, ειδικά αν έχετε συνηθίσει να τροφοδοτείστε με σάκχαρα ταχείας δράσης σε όλες τις μεγάλες διαδρομές σας. Οι μεγάλες διαδρομές χωρίς «καύσιμο» έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχετε χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Πολλοί δρομείς νιώθουν αυτή την ιδιαίτερη εξάντληση προς το τέλος. Πρέπει να είσαι έτοιμος για αυτό ψυχικά.

Θυμάστε το συναίσθημα προς το τέλος του μαραθωνίου όπου ήταν δύσκολο να μην τα παρατήσετε; Θυμάστε πως είναι όταν θέλετε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να κουλουριαστείτε στο χαντάκι και να κοιμηθείτε; Αυτό θα νιώσετε προς το τέλος των διαδρομών χωρίς «καύσιμο», τουλάχιστον για τις πρώτες φορές. Αλλά, εκτός από τις μεταβολικές προσαρμογές, αυτό είναι μέρος του σκοπού. Χτίζετε πολλή ψυχική αντοχή και θα σας εξυπηρετήσει καλά στον μαραθώνιο.

Τέλος, ο ρυθμός σε αυτά τα μεγάλα τρεξίματα είναι συχνά πιο αργός από τα συνήθη γεμάτα ενέργεια long run σας ,ιδιαίτερα οι πρώτες αντίστοιχες προπονήσεις. Πρέπει να είστε εντάξει με αυτό και να το αποδεχτείτε ως μέρος του προπονητικού σχεδίου, να μην το συγκρίνετε με τον ρυθμό του μαραθωνίου και να ανησυχείτε πολύ γι΄αυτό.

Εφαρμογή της στρατηγικής χωρίς «καύσιμο» στη προετοιμασία για Μαραθώνιο


Πώς διαμορφώνεται το «No-Fuel/Slow-Fueling» στο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα; Παρακάτω θα βρείτε μια ενδεικτική εικόνα τις τελευταίες 10 εβδομάδες πριν από τον μαραθώνιο και τη στρατηγική που χρησιμοποιείτε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ιδέα «No-Fuel/Slow-Fuel».

Ξεκινάτε χωρίς καύσιμα (μόνο νερό και ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση) κατά τη διάρκεια των μικρότερων μακροχρόνιων διαδρομών νωρίς στη προετοιμασία σας. Στη συνέχεια, μεταβαίνετε στην τροφοδοσία αργού υδατάνθρακα καθώς οι μακροχρόνιες διαδρομές γίνονται όλο και περισσότερες. Προς το τέλος της προετοιμασίας , εναλλάσσεται μεταξύ των μεγάλων διαδρομών χωρίς «καύσιμο» και μεγάλων διαδρομών όπου εξασκείτε τη στρατηγική τροφοδοσίας σας στο μαραθώνιο.

Στρατηγική Long Run


Εβδομάδα 1η: long run με βάσει το χρόνο/απόσταση. Χωρίς «καύσιμο» εάν είναι κάτω από 2,5 ώρες, αργός ανεφοδιασμός εάν υπερβαίνει τις 2,5 ώρες.

Εβδομάδα 2η: long run με βάσει το χρόνο/απόσταση. Χωρίς «καύσιμο» εάν είναι κάτω από 2,5 ώρες, αργός ανεφοδιασμός εάν υπερβαίνει τις 2,5 ώρες.

Εβδομάδα 3η: long run με βάση το χρόνο/απόσταση. Χωρίς «καύσιμο» εάν είναι κάτω από 2,5 ώρες, αργός ανεφοδιασμός εάν υπερβαίνει τις 2,5 ώρες.

Εβδομάδα 4η: Γρήγορος τερματισμός (προοδευτικά αυξανόμενο long run) ή ρυθμός στόχου για τον Μαραθώνιο. Εφαρμόζετε για πρώτη φορά τροφοδοσία αγώνα.

Εβδομάδα 5η: long run με βάσει το χρόνο/απόσταση. Tροφοδοτείστε με «καύσιμο» υδατανθράκων αργής δράσης.

Εβδομάδα 6η: Γρήγορος τερματισμός (προοδευτικά αυξανόμενο long run) ή ρυθμός στόχου για τον Μαραθώνιο. Εφαρμόζετε τροφοδοσία αγώνα.

Eβδομάδα 7η: long run. Tροφοδοτείστε με «καύσιμο» υδατανθράκων αργής δράσης.

Εβδομάδα 8η: Γρήγορος τερματισμός (προοδευτικά αυξανόμενο long run) ή ρυθμός στόχου για τον Μαραθώνιο. Εφαρμόζετε τροφοδοσία αγώνα.

Eβδομάδα 9η: Μικρότερης διάρκειας long run. Εφαρμόζετε τροφοδοσία αγώνα

Εβδομάδα 10η: Πρωτόκολλο υδατανθράκωσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενόψει του Αγώνα

 

Εάν δεν είστε σίγουροι για το σχέδιο τροφοδοσίας του μαραθωνίου καλύτερα θα ήταν να παραλείψτε τη στρατηγική «No-Fuel/Slow-Fuel» σε μερικές από τις συνήθεις μακρινές σας διαδρομές και να επικεντρωθείτε στη τακτική τροφοδοσίας για τον αγώνα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε ένα δοκιμασμένο και αποδεδειγμένο σχέδιο τροφοδοσίας μαραθωνίου, οπότε παραλείψτε τη στρατηγική χωρίς «καύσιμο» έως ότου ολοκληρωθεί η στρατηγική τροφοδοσίας μαραθωνίου.

Το ίδιο ισχύει και για τα αγωνιστικά τεστ, Long run σε ρυθμό Μαραθωνίου ή προοδευτικά επιταχυνόμενα. Για όλες αυτές τις προπονήσεις, εξασκηθείτε στη στρατηγική τροφοδοσίας που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε στον μαραθώνιο σας και όχι στη στρατηγική «No-Fuel/Slow-Fuel».

Ανεφοδιασμός με «καύσιμα» μετά το long run


Ενώ αναφερθήκαμε αναλυτικά για τον περιορισμό της τροφοδοσίας «καυσίμων» κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδρομών, το αντίθετο συμβαίνει μετά τις μεγάλες διαδρομές «No-Fuel/Slow-Fuel». Ένα από τα βασικά οφέλη της προπόνησης χωρίς «καύσιμο» είναι ότι οι μύες σας διεγείρονται να αποθηκεύουν περισσότερο γλυκογόνο (αποθηκευμένους υδατάνθρακες) μετά από μια εξαντλητική πορεία όπως ένα «άδειο» ενεργειακά long run.

Με την ολοκλήρωση της προπόνησης είναι κομβικό να καταναλώνετε ένα υγρό με υδατάνθρακες και πρωτεΐνη μέσα στα πρώτα λεπτά (λιγότερο από 30 λεπτά).Γάλα σοκολάτας, smoothies, shakes, συμπλήρωμα αποκατάστασης, είναι όλα καλές επιλογές. Βασικά, οποιοδήποτε υγρό που απολαμβάνετε και μπορείτε να το πιείτε γρήγορα θα σας βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την προσπάθεια σας για αύξηση αποθήκευσης γλυκογόνου, η οποία διεγείρεται μετά από αντίστοιχα long run.

Τελικές σκέψεις


H εμπειρία σε συνδυασμό και με τις έρευνες δείχνουν ότι η σωστά δομημένη στρατηγική προπονήσεων χωρίς «καύσιμα» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Μαραθώνιο, λειτουργεί. Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε και να μάθετε πώς ανταποκρίνεστε και αναρρώνετε, αλλά είναι μια στρατηγική που έχει φανατικούς υπέρμαχους, οι οποίοι θεωρούν ότι συμβάλλει καθοριστικά στο να «γκρεμίσουν» το περιβόητο «τοίχο» κατά τη διάρκεια του αγώνα και να τερματίσουν με δύναμη. Από την άλλη βέβαια νεότερες μελέτες δείχνουν ότι από τη στιγμή που πλέον οι δρομείς έχουν πρόσβαση σε πλήθος ενεργειακών συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα, η έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους έστω και σε στενευμένες προπονήσεις, αυξάνει την επικινδυνότητα τραυματισμού ή ακόμη και «σαμποτάρει» την ποιότητα της προπόνησης, τόσο της ίδιας όσο κυρίως των επερχόμενων.