Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Τα φαβορί για το βάθρο και 68 εκτιμώμενες επιδόσεις από τον Σ. Αντωνάκη

 Στέφανος Αντωνάκης   16:16 07-03-2024  

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Τα φαβορί για το βάθρο και 68 εκτιμώμενες επιδόσεις από τον Σ. Αντωνάκη


Ημιμαραθώνιος Αθηνών, 10/03/2024

Πιθανή άφιξη 1ος 1:06’55’’ – 1η 1:16’45’’ (συν/πλην 30’’)

Α. Αντί προλόγου.

Β. Οι εφτά παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία και οι εφτά παράγοντες που οδηγούν στην αποτυχία, στον αθλητισμό και τη ζωή. Έντεκα χρώματα, για έντεκα πνευματικά ταξίδια.

Γ. Ημιμαραθώνιος Αθηνών: τα φαβορί για το βάθρο και 68 εκτιμώμενες επιδόσεις.

Δ. Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων, για Ημιμαραθώνιο και 5 χιλιόμετρα.

Ε. Από το αρχείο του γράφοντα: Μαραθώνιος Ζάκρου (τμήμα του αγώνα υπεραποστάσεων «Τάλως» που διέσχιζε την Κρήτη), 30/07/1994, τα αποτελέσματα.

ΣΤ. Μνήμη Νίκου Ψαρομιχαλάκη.

Σχολιάζει κι επιμελείται ο Στ. Αντωνάκης

 

Α. Αντί προλόγου.

Με την άνοιξη να κάνει δειλά την εμφάνισή της, ξεκινά και η αγωνιστική περίοδος, με πολλούς και σπουδαίους αγώνες να γεμίζουν το καλεντάρι τις προσεχείς εβδομάδες. Στο παρόν άρθρο, θα εστιάσουμε στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών. Επειδή ωστόσο η πνευματική προετοιμασία είναι αφ ενός απαραίτητη, αφ ετέρου έχει καθολική ισχύ (ανεξάρτητα από το πού και αν θα αγωνιστούν οι αναγνώστες του παρόντος), θα ήθελε ο γράφοντας να κάνει κάποιες παρατηρήσεις πάνω σε αυτό.

Φίλοι μου καλοί, διανύουμε εποχές περίεργες. Εκτός από την θλιβερή εγχώρια και διεθνή επικαιρότητα, ο καθένας μας καλείται συνεχώς να δώσει πολλές (μικρότερες ή μεγαλύτερες) καθημερινές μάχες. Και μπορεί ο αθλητισμός να μην απαλείφει τα προβλήματα και τις ασχήμιες, οπωσδήποτε ωστόσο αποτελεί ένα εξαιρετικό αντίβαρο και μια μοναδική διέξοδο σε όλο αυτό. Γιατί το γνωρίζετε όλοι – ο αθλητισμός είναι γιορτή. Ειδικότερα ο μαζικός αθλητισμός και οι λαϊκοί αγώνες δρόμου συγκεντρώνουν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει μία κοινωνία – το πάθος, το μεράκι, το ευ αγωνίζεσθε, την ευγενή άμιλλα. Ο αθλητισμός μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Όχι απλώς ταχύτεροι ή δυνατότεροι αλλά περισσότερο ανθρώπινοι συνολικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε όλοι αν θέλουμε ο αθλητισμός και η υγεία στη χώρα μας να αποκτήσει το πραγματικό της πρόσωπο. Ο σκοπός είναι ιερός, δεν νομίζετε; Το να μην αγαπήσεις τον αθλητισμό στη ζωή σου είναι μια ατυχία. Το να τον ζήσεις όμως και να μην τον ερωτευθείς είναι μία συμφορά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, μόνο καλά μας περιμένουν. Στον αθλητισμό δεν χάνεις ποτέ – είτε κερδίζεις είτε μαθαίνεις. Ανοίξτε λοιπόν τα φτερά σας, κι ας μην αφήσετε ποτέ το πηγάδι της αγάπης σας για τον αθλητισμό να στεγνώσει.

Θα ήθελα να αφιερώσω το παρόν άρθρο σε έναν αγαπημένο συντοπίτη μου. Συμμαθητής κάποιες δεκαετίες πριν και φίλος έκτοτε, ο Ηρακλειώτης συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης με δίδαξε πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Γράφει στο τελευταίο του βιβλίο («Ο Πρίγκιψ του τελευταίου ορόφου», εκδ. Κέδρος) «Το άνθος μαραίνεται, το φύλο ξεραίνεται, ο κόσμος περνά και ο θάνατος επλάσθη αθάνατος, μόνο αυτός δεν γερνά». Και πιο κάτω «Η ζωή είναι σύντομη: τρέξε και άδραξε την. Όλοι μπορούν, γιατί μέχρι να το καταλάβουμε έχει τελειώσει». Έτσι θα ήθελα λοιπόν να ξεκινήσω το παρόν – με την προτροπή αλλά κι ευχή να προλαβαίνουμε την κάθε μας ημέρα. Και να μη φοβάστε – το φως πάντα νικάει το σκοτάδι. Όποιος φοβάται τους άλλους γίνεται δούλος χωρίς να το καταλάβει. Ας παραδειγματιστούμε (ειδικά αυτές τις μέρες) από τους αθλητές μας – τον Τεντόγλου, τον Κάραλη και όλα τα άλλα παιδιά, και τα χαμόγελα θα ανθίσουν!

Β. Οι εφτά παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία και οι εφτά παράγοντες που οδηγούν στην αποτυχία, στον αθλητισμό και τη ζωή. Έντεκα χρώματα, για έντεκα πνευματικά ταξίδια.

Αν δεν ελπίζεις στο ανέλπιστο δεν θα το συναντήσεις ποτέ. Για τον γράφοντα, οι παράγοντες που οδηγούν στην επιτυχία (στη ζωή γενικώς, αλλά και στους δρόμους αντοχής ειδικότερα), συνοψίζονται παρακάτω.

Αγάπη και καθαρή σκέψη

Πειθαρχία

Ηθική και θέληση

Στρατηγική- Τακτική

Ηρεμία- Υπομονή

Σεβασμός στους συναθλητές σας

Ισορροπία στον μέσο ρυθμό του αγώνα σου, όχι αυξομοιώσεις

Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα παρακάτω.

Βιασύνη

Δειλία

Έλλειψη Οργάνωσης

Υπερβολική Αυτοπεποίθηση

Αδυναμία προετοιμασίας

Εγωισμός

Άγνοια του αγώνα

Διαλέξτε ένα χρώμα που σας εκφράζει από τα έντεκα:

Μώβ «Πνευματική αγάπη»

Κίτρινο «Σοφία»

Λουλακί «Δύναμη»

Γαλάζιο «Πίστη»

Πράσινο «Ελπίδα»

Κόκκινο «Ζωή»

Πορτοκαλί «Αγνότητα»

Μαύρο «Τόλμη»

Λευκό «Ειρήνη»

Γκρι «Η γλυκιά-Αμφιβολία»

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου «Σε ταξιδεύουν πάνω σε μια σχεδία με καπετάνιο την ελπίδα για την άγνωστη Ίθάκη, και αν δεν φτάσεις ή δεν την βρείς συνέχισε να προσπαθείς και ας είσαι Ναυαγός γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για όλους. Νίκη όπου έχω νικηθεί!»

Ένα ισχυρό μυαλό και πνεύμα είναι πρωτεύον για ένα δρομέα. Διαλέξτε ένα χρώμα που σας αντιπροσωπεύει, ευθυγραμμιστείτε-ταυτιστείτε με αυτό και αδράξτε την αξία της προσπάθειας του αγώνα σας σωματικά και αρμονικά. Η ευφυία δεν υπήρξε ποτέ κοινό αγαθό - δυστυχώς λίγοι το διαθέτουν!

Γ. Ημιμαραθώνιος Αθηνών: τα φαβορί για το βάθρο και 68 εκτιμώμενες επιδόσεις.

Στον εφετινό αγώνα των ανδρών, η νίκη αλλά και οι υπόλοιπες θέσεις του βάθρου, θα κριθούν μεταξύ 5 υποψηφίων. Από τη μια, έχουμε το μεγάλο φαβορί Παναγιώτη Καραϊσκο. Κατέχει το ρεκόρ διαδρομής (1:07’45’’), μετράει 5 διαδοχικές πρώτες θέσεις, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, κι έχει θέσει τον πήχη τον οποίο καλούνται να ξεπεράσουν οι υπόλοιποι. Από την άλλη, μια τετράδα πολύ καλών αθλητών, έρχονται με φόρα για να «εκθρονίσουν» τον Παναγιώτη. Τα αδέρφια Σταμούλη, ο Τσάκαλος κι ο Πιτσόλης έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, και ανυπομονούμε να δούμε τη μεταξύ τους αναμέτρηση. Παναγιώτη, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω στο ελάχιστο τη μεγάλη σου περυσινή νίκη, ούτε βέβαια να υποτιμήσω τους συναθλητές σου, θεωρώ ότι πέρυσι τα πράγματα ήταν ευκολότερα για σένα, όταν είχες να αντιμετωπίσεις μόνο τους Τσάκαλο και Πιτσόλη. Ειδικά ο Τσάκαλος ήταν στην παρθενική του εμφάνιση, και ως άπειρος έκανε μια αλλαγή σε σημείο που δεν χρειαζόταν, κι αυτό του στοίχισε. Εφέτος ο συναγωνισμός θα είναι πολύ πιο έντονος εξαρχής. Η λογική λέει ότι θα σε βάλουν στη μέση και θα σε έχουν από κοντά, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, κι ίσως μείνει πιο πίσω ο έμπειρος κι υπομονετικός Πιτσόλης. Για να ξεφύγεις από ένα τόσο δυνατό γκρουπ (όλοι σας πολύ γρήγοροι) θα πρέπει να επιστρατεύσεις όλες σου τις δεξιότητες και να επιλέξεις σοφά το πού και πότε θα κάνεις την επίθεσή σου. Εύχομαι από καρδιάς να καταφέρεις να κάνεις 6 τις νίκες σου εφέτος – μοιάζει δύσκολο, έχεις δείξει ωστόσο ότι διαθέτεις την ποιότητα. Αν τα καταφέρεις, το πριμ του γαλακτομπούρεκου θα ναι διπλό! Τι θα έκανα στη θέση σου; Θα αδιαφορούσα για τη στρατηγική των συναθλητών μου, θα επικεντρωνόμουν στη διαχείριση της δικής μου κούρσας και θα προσπαθούσα να βγάλω τη δική μου μέγιστη επίδοση. Καιρού επιτρέποντος, θεωρώ ότι μπορείς να κάμνεις ατ. ρεκόρ, ακόμη και να κατέβεις στο 1:07’00’’ – τι καλύτερο από το να ξεπερνάς τα δικά σου όρια; Κι από κει και πέρα, όποια θέση κι αν έρθει, καλοδεχούμενη! Αριστούχε και πολυνίκη Παναγιώτη, μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια. Έχεις την αγάπη μου!

 

Στον Ημιμαραθώνιο Καλαμπάκας «Σταματόπουλου Θανάσης» θα αγωνιστεί ή αρχόντισσα της Κρήτης Άννα Βασιλείου. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να βελτιώσει την περυσινή της επίδοση (1:22’36’’) – καιρού δε επιτρέποντος, εκτιμώ ότι θα πιάσει το 1:17’20’’ (συν/πλην 30’’). Θα ήθελα να στείλω τις ευχές μου στον Κώστα Παλάντζα, πρόεδρο Δρομέων Υγείας Βόλου, που ως ήρεμη δύναμη, αφ ενός έχει βοηθήσει τα μέγιστα στα αθλητικά του τόπου του, αφ ετέρου μας βοηθάει πάντα με τα άρθρα του. Πολλές ευχές επίσης σε δυο πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους, που περνούν δύσκολες μέρες λόγω τραυματισμών: στον κόουτς Μανελάκη Δημήτρη και τη δασκάλα- παιδαγωγό Βάνα Σπύρου. Εύχομαι κάθε καλό, περαστικά, και έχετε υπομονή – σύντομα θα στε και πάλι κοντά μας. Κλείνοντας, πολλές ευχές και συγχαρητήρια θα θελα να στείλω και σε όλους τους Έλληνες που συυμμετείχαν στο Μαραθώνιο της Σεβίλλης. Ειδικά οι Δημήτρης Καλιακούδης (2:27’11’’) και Κυριάκος Μπέης (2:28’11’’) πραγματοποίησαν πολύ μεγάλες εμφανίσεις. Ο Δημήτρης Καλιακούδης, επιδεικνύοντας εκπληκτική σταθερότητα και με μια τακτική κατάλληλη για σεμινάριο, έκανε (στα 39 του έτη παρακαλώ) μεγάλο ατ. ρεκόρ (πρώτο/δεύτερο μισό 1:13’28’’ / 1:13’43’’ αντίστοιχα). Δημήτρη, έχασες πρόσφατα τον πατέρα σου – είμαι σίγουρος ότι για άλλη μια φορά τον έκανες υπερήφανο. Το θείο Δημήτρη υπάρχει μέσα σου, όχι σε ιδέες ή σε βιβλία. Είσαι αθλητής ουσίας, ήρεμος ειλικρινής. Σέβεσαι και δεν πληγώνεις, ακτινοβολείς αθόρυβα αλλά δεν τυφλώνεις. Εύγε! Ο Κυριάκος Μπέης ήταν εξίσου εντυπωσιακός (πρώτο/δεύτερο μισό 1:14’22’’ / 1:13’49’’ αντίστοιχα), και προσέθεσε άλλη μια σπουδαία κούρσα στην πολύ πλούσια συλλογή του. Κυριάκο, ο Πόρτσια λέει «Μην μπαίνεις μπροστά στα μάτια σου. Άσε τα μάτια σου να βλέπουν». Είσαι καλόκαρδος, έχεις αγνή καρδιά, ανέβασε την ψυχολογία σου και θα απογειωθείς. Η ζωή όπως και να είναι, είναι ωραία. Άδραξε την! Εύχομαι και στους δυο σας καλό αγώνα σε Αθήνα και Καλαμπάκα, όπως και στην εντυπωσιακή μανούλα Ξένια Κατσιμάντου.

Στον πίνακα που ακολουθεί, ο γράφοντας θα τολμήσει να κάνει κάποιες προβλέψεις για το τι θα δούμε τόσο στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών, όσο και στον αγώνα της Καλαμπάκας. Στις παρακάτω προβλέψεις, υπάρχει μια απόκλιση συν/πλην 30’’, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Για την ιστορία, στον πίνακα που ακολουθεί, θα δούμε τις πρώτες θέσεις στους περυσινούς αντίστοιχους αγώνες.

Δ. Πίνακες προτεινόμενων περασμάτων, για Ημιμαραθώνιο και 5 χιλιόμετρα.

Στους πίνακες που ακολουθούν, παρατίθενται προτεινόμενα περάσματα για τους αγώνες των 21 και 5 χιλιομέτρων. Εύχομαι να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας!

Ε. Από το αρχείο του γράφοντα: Μαραθώνιος Ζάκρου (τμήμα του αγώνα υπεραποστάσεων «Τάλως» που διέσχιζε την Κρήτη), 30/07/1994, τα αποτελέσματα.